10 let mirovnih operacij Evropske unije

by Urednik

VOJAŠKE OPERACIJE IN CIVILNE MISIJE EVROPSKE UNIJE

Leta 2013 smo obeležili desetletnico sodelovanja Evropske unije v mirovnih operacijah ali, bolje rečeno, izvajanja operacij s področja skupne varnostne in obrambne politike Evropske unije.

Formalne temelje za dejavnost na področju mednarodnega miru je Evropska unija dobila leta 1992 s podpisom Maastrichtskega sporazuma, t.i. petersberške naloge (humanitarne, reševalne in mirovne operacije ter operacije kriznega upravljanja) pa z institucionalno integracijo Zahodnoevropske unije v Evropsko unijo konec 90-ih let. V svoji varnostni strategiji iz leta 2003 je Evropska unija potrdila, da mora nositi del odgovornosti za globalno varnost in v okvir teh prizadevanj sodijo tudi različne operacije s področja varnostne in obrambne politike, tako vojaške operacije kot civilne misije.

V januarski reviji Obramba je v članku Deset let mirovnih operacij Evropske unije podrobneje to tematiko opisala dr. Maja Garb. Na kratko je opisala formalne okvire in prve operacije na Balkanu, omenila številne tekoče operacije Evropske unije, povzela njihove geografske, funkcionalne in kadrovske značilnosti in izpostavila slabosti, ki tarejo evropski prispevek h globalni varnosti. Na koncu je tudi zapis o slovenskem prispevku, saj Slovenija od vstopa v Evropsko unijo z vojaki, policisti in civilnimi strokovnjaki sodeluje v operacijah in misijah Evropske unije.

EU policija na Kosovu na misiji EULEX

Na tujem so medijsko najbolj izpostavljeni kontingenti Slovenske vojske, saj Slovenija od samega začetka z vojaki in policisti sodeluje v operacijah in misijah Evropske unije. Manj pa je govora o policistih in civilnih strokovnjakih, zato prilagamo video z opisom delovanja slovenskih policistov v civilni misiji Evropske unije (EULEX na Kosovu).

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Military Photos

VIDEO: Slovenski policisti na misiji EULEX na Kosovu

Povezani članki