ZDA: 34 milijard dolarjev za nove lovce F-35

by Urednik

NOVI LOVEC F-35A ZA ZDA LE ŠE 80 MILIJONOV USD

Nova serija bojnih letal 5. generacije F-35 je bila naročena za Ameriške letalske sile zahvaljujoč rekordnemu poslu, vrednem kar 34 milijard dolarjev med Lockheed Martin in ameriškim obrambnim ministrstvom.

Večletna pogodba zajema več proizvodnih sklopov, v prvem bodo Letalske sile ZDA (US Air Force) dobile 157 novih reaktivcev. Razporeditev pogodbe bo znižala stroške konvencionalne različice F-35A na približno 80 milijonov dolarjev, kar pomeni prihranek 9,2 milijona dolarjev na letalo.

“To je zgodovinski mejnik za proizvajalca F-35 in označuje največje naročilo v zgodovini ministrstva,” je v izjavi dejal podsekretar za obrambo za prevzeme Ellen Lord. Po podatkih revije Air Force Magazine bodo prihranki pri stroških znatni.

»Ponosen sem, da lahko ugotovim, da smo s tem dogovorom dosegli 8,8-odstotne prihranke od sklopa 11 do sklopa 12 F-35″, je dejal Lord, pri čemer je ugotovil, da je povprečno zmanjšanje za 15 odstotkov “v vseh različicah od sklopa 11 do sklopa 14«. Celoten posel pomeni, da bodo ameriške letalske sile dobile več kot 450 novih F-35.

Medtem ko so podrobnosti večinoma skrivnost, je znano, da bodo novi sklopi serije imeli nekaj zmogljivostnih in elektronskih nadgradenj, kot tudi novo orožje, znano kot bomba majhnega premera II (Small Diameter Bomb II).

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki