48. lovski polk aktiviral prvo eskadriljo F-35A USAF v Evropi

by Urednik

PRVA AMERIŠKA ESKADRILJA Z LOVCI F-35 V EVROPI

Ameriške letalske sile (USAF) so v letalski bazi RAF Lakenheath, aktivirali novo eskadriljo – prvo z lovskimi letali F-35 v Evropi.

495. lovska eskadrilja z vzdevkom “Valkyrie” se je ponovno aktivirala točno ob 8:49 in 50 sekundah, v petek 1. oktobra zjutraj, 30 let od dneva, ko je bila imenovana za lovsko eskadriljo. Prvi njihov lovec F-35A pa naj bi na RAF Lakenheath preletel pozneje letos.

Baza je bila izbrana za gostovanje prvih ameriških eskadrilj F-35A v Evropi na podlagi zelo tesnih vezi s Kraljevimi letalskimi silami – RAF, obstoječe infrastrukture in kombiniranih možnosti usposabljanja. Poleg tega je Združeno kraljestvo ključnega pomena pri usposabljanju in bojni pripravljenosti letalskih sil ZDA v Evropi zaradi primernega zračnega prostora in programskega partnerstva F-35.

Podpolkovnik Ian D. McLaughlin je kot prvi poveljnik prevzel poveljstvo po aktivaciji eskadrilje leta 1991: »Danes je razburljiv dan. Veliko dela je bilo opravljenega, da bi prišli tako daleč, vendar je treba do zimskega obdobja postoriti še veliko več. 495. eskadrilja 48- lovskega polka USAF ima ponosno zgodovino in z veseljem jo bomo vodili naprej, da bomo lahko začeli graditi temelje za prve letalske enote z lovcu  F-35A USAF, nameščene v Evropi. Novo eskadriljo F-35 bo sestavljalo iz 27 letal in približno 60 članov osebja.«

Pripravil: B. Knific, foto: Dvidshub

 

Povezani članki