60 pripadnikov SAS bo iskalo voditelje Islamske države

by Urednik

BRITANSKE SPECIALNE ENOTE SAS AKTIVNO SODELUJEJO V SPOPADIH V IRAKU

Velika Britanija je v lov na voditelje Islamske države (ISIS) poslala 60 pripadnikov specialne enote Britanske kopenske vojske SAS (Special Air Service), potem ko so obveščevalne službe sporočile, da so se sunitski skrajneži začeli učiti, kako se izogniti zračnim napadom, poročajo britanski mediji.

Enota britanski padalcev iz specialnih sil SAS je bila sprva sicer napotena na nalogo v Afganistan – poiskati talibanske voditelje, nato pa so jo v zadnjem hipu namenili drugačno nalogo. Poslali so jih poiskati voditelje sunitske militantne skupine Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS).  Ob tem pa bo njihova naloga tudi pozicioniranje tarč za letalske napade.

Ena od glavnih tarč pripadnikov britanske specialne enote SAS bo poiskati sunitskega skrajneža po imenu Jihadi John, za katerega Britanci verjamejo, da je sodeloval pri seriji grozovitih usmrtitev britanskih in ameriških talcev, ki so se pojavile tudi na videoposnetkih na spletu.

Vir iz britanskega Whitehalla, sedeža britanske vlade, je za Sun dejal: “Naredili smo nekaj dobrih zgodnjih potez v boju proti Islamski državi, vendar sedaj vedo, kako se izogniti letalskim napadom. Edini način, da jih porazimo je, da pridemo bližje njim po kopnem.” Tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstvo je na vprašanja o tem dejal,  da ne komentira operacije specialnih sil.

Informacija o napotitvi pripadnikov specialnih padalskih enot SAS na lov za voditelji sunitskega gibanja ISIS prihaja le nekaj tednov po tem, ko je britanski časopis Mail on Sunday razkril, kako so pripadniki SAS-a z ostrostrelskimi puškami in težkimi mitraljezi v bojih ubili več sto pripadnikov Islamske države v seriji smrtonosnih zased s pomočjo štirikolesnikov (ATV) v Iraku. Takrat je obrambni viri navedel, da vojaki iz elitne enote v spopadih ubijejo “do osem teroristov na dan” med drznimi napadi, izvedenimi v štirih tednih misije. Do takrat je bilo priznano le, da SAS deluje v Iraku le v izvidniški vlogi in ni vpleten v spopade. Britanski časopis pa je tud razkril, da Britanci pošiljajo na ozemlja pod nadzorom Islamske države majhne skupine vojakov SAS-a, ki jih pripeljejo s transportnimi vojaškimi helikopterji Boeing CH-47chinook, da se tam spopadejo s sovražnikom.

Pripadniki britanske specialne enote SAS v spopadih proti pripadnikom Islamske države v Iraku poleg osebne oborožitve uporabljajo štirikolesnike (ATV) oborožene z mitraljezi, kot tudi brezpilotna letala. Pripadniki Islamske države so medijem dejali, da jih koalicijske sile kot tarče letalskih napadov označijo prav z brezpilotnimi letali. Britanski vojaki pri napadu na sunitske skrajneže uporabljajo elemente presenečenja (hiter prihod s štirikolesniki, zasede,…) in pod krinko teme.

Po poročanju neimenovanih obrambnih virov, naj bi pripadniki SAS-a v preteklih štirih tednih dnevno porabili toliko streliva, da so bili prisiljeni naročiti popolno obnavljanje zalog nabojev za mitraljeze in ostrostrelske puške.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki