Air Tahiti Nui z letalom 787-9 letel na najdaljši liniji na svetu

by Urednik

KORONAVIRUS PRISILIL LETALSKE DRUŽBE V NOVE POTI

Ko so ZDA zaradi koronovirisa zaprle svoje meje za letalske lete iz Evrope so bile letalske družbe prisiljene postati kreativne. Tudi Air Tahiti Nui je ena takih letalskih družb, ki upa, da bo svoje mednarodne lete nadaljevala brez vstopa v ZDA.

Letalski prevoznik je Air Tahiti Nui zato načrtoval najdaljši let med Francijo in Francosko Polinezijo. V nedeljo je tako 15. marca 2020 iz Pariza z letalom Boeing 787 dreamliner preletel najdaljšo linijo  na svetu. Z 9765 miljami – 16.715 km –  bo to najdaljši let na redni liniji brez postanka.  

Običajno je Air Tahiti Nui opravljal polete med pariškim letališčem Charles de Gaulle in mednarodnim letališčem Tahiti s postankom v Los Angelesu. Vendar trenutno to niso običajni časi. Ker je predsednik Trump prepovedal evropske lete v ZDA, je Air Tahiti Nui ubral svojo pot. Kot odgovor na to uredbo ameriškega predsednika je letalski prevoznik je spremenil svoj vozni red od 13. do 19. marca.

Medtem ko je letalski prevoznik v teh dneh uspel preurediti postanke na nekaterih svojih progah med obema mestoma, tega ne stori 15. marca. Namesto tega bo storitev med pariškim letališčem Charles de Gaulle in mednarodnim letališčem Tahiti nenehna. To je 9.765 milj ali 15.715 km,. Razdaljo pa bo letalo premagalo  v 16 urah in 30 minutah.
 
Air Tahiti Nui na svoji spletni strani razlaga:
“Polet TN08 PPT-LAX-CDG v petek, 13. marca, ki ima predvideni odhod ob 23:15, je spremenjen: potniki, ki potujejo v Los Angeles, bodo odleteli po prvotnem urniku ob 23:15. Potniki, ki potujejo v Pariz, v nedeljo 15. marca ponovno odletijo z letom TN64 iz Papeete ob 3. uri zjutraj v noči s sobote na nedeljo. Prijava za let se bo odprla ob 23:30. Ta let bo pa izjemoma opravljen non-stop na Pariz-CDG, predviden čas letenja je 16 ur in 30 minut, prihod na Paris-CDG je predviden v ponedeljek, 16. marca, ob 6.30.”
 
14. marca ob 21:20 ob ​​21.20 uri bodo let z letališča Pariz Charles Charles de Gaulle s postankom v Kanadi, prav tako  drugi leti do mednarodnega letališča Tahiti in do letališča Guadeloupe  16., 18. in 19. marca.

Takšen podvig – neprekinjen polet iz Tahitija do Francije –  je opravljen z letalom Boeing 787-9 dreamliner, ki omogoča neprekinjen prelet tako izjemne razdalje. Vendar pa morajo letalu pri tem podvigu pomagati tudi vetrovi (v hrbet), brez njihove pomoči bi bil prelet tolikšne razdalje nemogoč.  

Kljub temu, dreamliner omogoča prelet take razdalje, pa bodo naslednji poleti Air Tahiti Nui med Papeeteom na Tahitiju in Parizom v naslednjih dneh – prav tako z letalom Boeing 787-9 dreamliner – vključevali postanek (v Kanadi). Čeprav je polet z letalom brez postanka torej možen, pa to morda ni najprimernejša možnost. Kljub temu pa je letalo Air Tahiti Nui prvič v svoji zgodovini postavilo svetovni rekord s tem neprekinjenim poletom, ”kriv” je seveda koronavirus oziroma odlok ameriškega predsednika, da so ZDA za letalske potnike na letih iz Evrope!

Pripravil: B. Knific, foto: Air Tahiti Nui

 

Povezani članki