Airbus Helicopters na Kitajsko prodal 123 helikopterjev

by Urednik

AIRBUS HELICOPTERS (EUROCOPTER) ZASEDA 60% KITAJSKEGA TRGA

Nemško-francosko podjetje Airbus Helicopters (nekdaj Eurocopter) je med obiskom nemške kanclerke  Angele Merkel v Pekingu podpisalo pogodbe s tremi kitajskimi podjetji za dobavo 123 civilnih helikopterjev, ki jih bodo uporabljali za turistične namene, transport, poslovne prevoze, nujno medicinsko pomoč, iskanje in reševanje.

Kot poroča proizvajalec Airbus Helicopters so s kitajskim letalskim prevoznikom Fujian Xinmei podpisali pogodbo za dodatnih 5 helikopterjev AS350 B3E z dobavo v začetku leta 2014, s tem pa bo postal eden največjih operaterjev tega tipa helikopterja na Kitajskem.  Kitajska družba se je zavezala, da bo do leta 2020 kupilo še 50 lahkih helikopterjev.

Podjetje Guangdong Baiyun pa je naročilo dodatnih 50 helikopterjev, vključno z modelom EC130 T2, začetek dobav je predviden za leto 2014, kot tudi EC135 T2E, ki jih bodo dobavili aprila 2015. Vsi helikopterji bodo dobavljeni v naslednjih petih letih, podjetje Guangdong Baiyun pa jih bo uporabljajo za zdravstvene storitve, iskanje in reševanje ter prevoz oseb.

Kitajsko podjetje Yunnan Fengxiang Baiyun pa je naročilo še 18 helikopterjev AS350 B3E, dva pa že imajo v svoji floti, ki jo uporabljajo v segmentih  poslovnega letalstva in letalskega turizma.

Proizvajalec letalnikov Airbus Helicopters dominira v segmentu lahkih helikopterjev s turbinskimi motorji na kitajskem trgu, po teh naročilih pa ocenjujejo, da bo delež proizvajalca predstavljal 60% trga.

Pripravil: A. Knific, foto: Airbus Helicopters

VIDEO: Helikopterji podjetja Airbus Helicopters v akciji

Povezani članki