Airbus in PZL predstavljata posodobljeno šolsko letalo orlik MPT

by Urednik

POLJAKI IN AIRBUS PRIPRAVILI TRENAŽNO LETALO ZA 21. STOLETJE

Airbus Defence & Space je predstavil dvosedo turbopropelersko šolsko-trenažno letalo PZL orlik MPT (Multi Purpose Trainer – večnamensko šolsko-trenažno letalo).

Gre za že znano poljsko dvosedo šolsko-trenažno letalo orlik, kakršnega že uporabljajo poljske letalske sile za šolanje pilotov, vendar s posodobljeno pilotsko kabino. Letalo so predstavili v poljskem obratu Warsawa Okeçie pred najvišjimi predstavniki poljskih oblasti in vojske.

Orlik ponuja letalne značilnosti in sisteme, kakršni so potrebni za šolanje in trenažo pilotov v 21. stoletju, vendar – tako zatrjujejo Poljaki – za precej nižjo ceno kot konkurenca (verjetno so pri tem mislili na švicarska PC-9 in PC-21 ter brazilski tucano ipd.).

Turbopropelersko letalo Airbus PZL orlik MPT - predstavitevNovo zasnovani »stekleni« kokpit naj bi ponujal sisteme, ki znatno presegajo potrebe šolanja vojaških pilotov, razpon uporabe pa naj bi segal vse od osnovnega šolanja pilotov do uvajanja pilotov za letenje na bojnih letalih. Prav zmogljivosti letala, njegova učinkovitost in cena ure letenja (šolanja – usposabljanja) naj bi bile tiste značilnosti orlika, ki ga delajo zanimivega t6udi za mednarodni trg.

Nadgradnjo tega šolskega turbopropelerskega dvoseda so leta 2011 začeli nekdanji Airbus Military, zdaj Airbus Defence and Space,  v sodelovanju s poljskim institutom letalskih sil (Instytut Techniczny Wojsk Lotniczych – ITWL) ter drugimi poljskimi ustanovami, ki so podpisale sporazum o nadgradnji orlika TC II v novi standard MPT. Skupna investicija za posodobitev jen znašala 40 milijonov zlotov, letalo pa je v fazi priprave za pridobitev letalnih dovoljenj na Poljskem.

Šolsko letalo PZL orlik - Poljske letalske sile

Verjetno je Poljake in krovni koncern Airbus pri posodobitvi usmerjala napoved, da naj bi letalske sile po svetu v prihodnjem obdobju potrebovale 10.000 podobnih letal, po najbolj optimističnih napovedih pa celo 16.000 v prihodnjih desetih letih.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos, Flugrevue

VIDEO: Poljske letalske sile z letali PZL-130 orlik

Povezani članki