Al-Kaida napovedala vojno Islamski državi (ISIS)!?

by Urednik

“ISIS JE POZABIL NA MUSLIMANE V GAZI IN PAKISTANU”

Militantna islamska teroristična skupina Al-Kaida je v sredo 9. septembra 2015 v tonskem posnetku svojega voditelja Al-Zawahirija napovedala vojno proti Islamski državi v Iraku in Siriji (ISIS), razlog pa naj bi bilo uporništvo njihovega voditelja al-Baghdadija, poroča ABC News.

V novem zvočnim sporočilu Aymana al-Zawahirija, vodje Al-Kaide, je ta obtožil vodjo ISIS-a Abu Bakr Al-Baghdadija “upora”, poroča ABC News. Ob tem je Al-Zawahiri tudi zavrnil trditve al-Baghdadija, da je slednji vodja vseh muslimanov in militantnega džihada, ki se bori za kalifat Islamske države.

V posnetku je Al-Zawahiri dejal, da je Al-Baghdadi prezrl muslimane, ki trpijo v Gazi in v Pakistanu. Ob tem je dejal, da so bili presenečeni, da je voditelj Islamske države (ISIS) sam razglasil četrti kalifat v islamski zgodovini “brez posvetovanja z muslimani”.

Ameriški analitiki (v ZDA v teh dneh obeležujejo 14-obletnico terorističnega napada na World Trade Center) so komentirali, da Al-Zawahiri do sedaj še nikoli ni odkrito obsodil Al-Baghdadija in ISIS. Njegova poteza naj bi kazala na globoka delitev med vodstvi Al-Kaide in ISIS-a, kot tudi, da so razlike nerazdružljive. Menijo pa tudi, da razpad te “koalicije” Združene države Amerike morda lahko izkoristijo v svoji (vojaški) kampanji proti obema militantnima skupinami.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki