Albanija bo ustanovila balkanski ”West Point”

by Urednik

ALBANIJA V NAKUP 6 BREZPILOTNIH LETAL IZ ZDA

Niko Peleshi je v prvem intervjuju, ko mu je bil ponovno zaupan položaj obrambnega ministra v novi albanski vladi, ki je bila ustanovljena 17. septembra, za TV-postajo News24 s sedežem v Tirani dejal, da njegov narod vidi ZDA kot strateškega partnerja, s katerim ima Albanija poseben odnos tako znotraj Nata kot na bilateralni ravni.

Albanski obrambni minister Peleshi je dejal, da je bil to eden glavnih razlogov za odločitev njegovega ministrstva, da za vojaško akademijo Združenih držav Amerike (USMA), znano tudi kot West Point, izbere model, po katerem bo delovala albanska Akademia e Forcave të Armatosura (AFA, Akademija oboroženih sil) .

“Naša dolgoročna ambicija je imeti v Albaniji West Point, ki bi služil zahodnemu Balkanu (politični neologizem, ki se sklicuje na Albanijo in ozemlje nekdanje Jugoslavije, razen Slovenije – op. avt.), torej regionalni West Point,” je dejal Peleshi in pojasnil, da se bo ta proces začel z izgradnjo sodobnega kampusa, ki naj bi bil dokončan leta 2023.

Poudarjajoč vedno večje obrambno -varnostno partnerstvo z Washingtonom, je Peleshi razkril, da je Albanija pred kratkim prejela 6 vojaških brezpilotnih letal iz Združenih držav, ki bodo prešla v operativno uporabo v nekaj mesecih po zaključku usposabljanja albanskih vojakov. Dejal je tudi, da bo Albanija do konca naslednjega leta ali v začetku leta 2023 iz ZDA dobila dva helikopterja UH-60 black hawk. Albanski minister je še razkril, da Albanija nima ambicij za lovska – bojna letala, ampak si  prizadeva povečati in združiti helikoptersko floto, ki jo trenutno sestavljajo letalniki različnih proizvajalcev, in za katero so značilne logistične in finančne težave, povezane z njihovim vzdrževanjem.

“Osebno bom zelo vesel, če bom lahko postavili lastne zmogljivosti v oboroženih silah, ki bodo opravile velik del vzdrževalnih del, in da bomo višjo stopnjo] vzdrževanja prenesli na  specializirane Natove agencije, kot je bilo v primeru naših helikopterjev cougar, za katere nismo sami organizirali postopkov javnih naročil, ampak smo jih prenesli na Natovo agencijo za podporo in javna naročila, “je dejal Peleshi in dodal, da to Albaniji omogoča dostop do zelo hitrega postopka, ki je pregleden in ima za posledico ugodnejše cene

Ko je govoril o sodelovanju z Natom, je Peleshi dejal, da se bo v nekaj mesecih pričela gradnja Natove taktične letalske baze v Kučovi, katere cilj bo zmožnost namestitve 16 lovcev. Ta naložba v višini 50 milijonov EUR, v kateri Albanija sodeluje z 10%, bi morala po zaključku projekta omogočiti stalno prisotnost Natovih lovcev v Albaniji.

Albaniji so zelo verjetno dostavili 6 letalskih manjših letalskih sistemov brez posadke AeroVironment (AV) RQ-20B puma block AE.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: YouTube

Povezani članki