Albanija uporablja helikopterje cougar za gašenje požarov

by Urednik

ALBANSKI PRIKAZ GAŠENJA Z NOVIMI KOŠARAMI ZA VODO

Albanija je začela za gašenje požarov uporabljati tudi večnamenske vojaške helikopterje AS.532AL cougar, kakršne ima v oborožitvi tudi Slovenska vojska, opremljene s košarami za vodo z 2500 l prostornine.

Albanske oborožene sile (Foracat e Armatosura) so precej povečale državne zmogljivosti za gašenje požarov v naravi, ki domala vsako poletje pestijo to majhno balkansko državo. To je postalo uradno potem, ko so 6. julija 2018 prvič javno  pokazali prikazali gašenje s štirimi srednjimi dvomotornimi večnamenskimi helikopterji Eurocopter AS.532AL cougar  (z oznakami FA-631, FA-632, FA-633 in FA-634).

Med prikazom gašenja je albanski helikopter cougar z oznako FA-633 uporabil košaro za vodo z 2500 l prostornine (SEI Industries Bamby Max BBX 5566). Vodo so zajemali v umetnem jezeru Farka, približno 3,5 km jugovzhodno od Tirane. Demonstracijo gašenja s helikopterji si je ogledal tudi albanski minister za obrambo Olta Xhacka.

Bambi max je najnovejša košara tega proizvajalca, ki se je v zadnjih treh desetletjih izkazal z robustnimi in vzdržljivimi košarami za zajemanje in spuščanje vode na požarišča. Novi proizvod pa je še lažji in zahteva manj vzdrževanja ter obenem zanesljivejši. Sam sistem tehta 130 kg, bruto teža je 2630 kg. Zaenkrat še ni znano, koliko takšnih košar za helikoptersko gašenje ima Albanija. Doslej je Albanska vojska uporabljala manjšo košaro za gašenje, ki jo uporabljajo na lahkih dvomotornih helikopterjih nemške proizvodnje MBB Bo105E-4.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Ministrstvo za obrambo Albanije

 

Povezani članki