Ali Kalašnikov izgublja tekmo z Degtjarevom za novo rusko puško?

by Urednik

TESTIRANJE NOVEGA KALAŠNIKOVA AK-12 IN DEGTJAREVA AEK-971

Rusko obrambno ministrstvo je začelo s fazo preizkušanja avtomatske puške koncerna Kalašnikov AK-12 in proizvajalca Degtjarov AEK-971. Po sporočilu njihovega službe za stike z javnostmi in trženjskega oddelka, se bo vojaški resor do konca leta 2016 odločil za model avtomatske puške, ki bo postala sestavni del kompleta „bojevnik – ratnik“, torej nove opreme, ki jo bodo nosili ruski „vojaki prihodnosti“. Dokončno odločitev, katero od omenjenih pušk bo nosil rusko „Ratnik“, bodo sprejeli do konca tega leta.

Katera je boljša?

V finalnem izboru sta se znašli dve puški: AK-12 in AEK-971. Kalašnikov je predlagal avtomatsko puško AK-12 (proizvajajo jo v obratih koncerna Kalašnikov v Iževsku, 1200 km vzhodno od Moskve), medtem ko s puško AEK-971 na natečaju sodeluje proizvajalec Degtjarov iz mesta Kovrov, 260 km vzhodno od Moskve. Glede splošne zasnove in osnovne mehanike so puške Kokšarova samo naslednice kalašnikovk, vendar s pomembnim dodatkom: protiutežnim mehanizmom torej z dodatnim batom v plinskem valju, ki se po sprožitvi strela sinhrono pomika v nasprotni smeri kot »glavni« bat, pri tem pa izniči neugodne vplive težkega zaklepa na strelčevo ramo pri rafalnem streljanju. Strelec pri sproženju dejansko čuti le vplive, ki so posledica neposrednega delovanja smodniških plinov izstreljenega naboja, kar omogoča lažje rafalno streljanje, posledično pa večjo natančnost orožja – po nekaterih ocenah približno 15 odstotkov v primerjavi s puško AK 74. Poleg tega imajo te puške naprednejši prožilni mehanizem z vzvodom varovalke in (hkrati) regulatorja ognja na desni strani, ki (poleg posamičnega in polnega rafalnega streljanja) vključuje tudi možnost tristrelnih rafalov.

Prav zahvaljujoč opisanemu mehanizmu  prve trie krogle, izstreljene iz AEK-971, zadenejo v »suhi center« tarče, medtem ko to točko pri nabojih, izstreljenih iz kalašnikovke, zadene le prva krogla.

Do zadnjega trenutka so avtomatsko puško iz Kovrova obravnavali kot glavno kandidatko za zmago, vendar pa je zaradi novih konstrukcijskih detajlov AEK-971 nekoliko težja od AK-12.

Iževski konstruktorji so za osnovo vzeli klasično avtomatsko puško Kalašnikova, le nekoliko so zmanjšali odsun. Nova avtomatska kalašnikovka je postala nekoliko krajša od AK-74, ročaj so pomaknili malo naprej, bolje pa razporedili težo premičnih delov zaklepa. Toda delovanja udarca zaklepa niso uspeli popolnoma nevtralizirati, marveč je samo zmanjšan. Podobno kot pri puški ASK 74 pa je odsun tudi zaradi šibkejšega streliva precej blažji ion blažji celo od nekaterih zahodnih pušk tega kalibra. AK-12 je predelana tako,da se jo lahko polni z eno roko in pri zamenjavi okvirja ni potrebno vedno povleči zaklepa.

Obe avtomatski puški imata zložljivo kopito, na obeh straneh pa pritrjene picatinnyjeve letve za pritrditev cele vrste dodatnih naprav vključno s termovizijskimi namerilnimi napravami. Zanesljivost obeh puške je preverjena tudi z na primer streljanjem s suhimi (nepodmazanimi) deli pri temperaturah +/- 500 Celzija in to v nekaj dneh brez podmazovanja in čiščenja. Kar nekajkrat med preizkušanji pa je avtomatska puška AEK-971 pokazala boljše rezultate.

Poglavitni del opreme ruskega vojaka prihodnosti – „ratnika“ torej ostala le še avtomatska puška. Takoj, ko bo izbrana, bo kompleks „ratnik“ uveden v rabo. Ne nazadnje bo imela pri odločitvi za avtomatsko puško ruske vojske odločilno vloga tudi cena, kar pa lahko postavi tehtnico na stran „slabše“ puške v tem natečaju – torej AK-12.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Več o sodobnih ruskih avtomatskih puškah (AKM,  AK- 74, puške družine AK-100, AN-94 abakan, in družini pušk AEK-971, -972, -973 lahko preberete v posebni izdaji SODOBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića. Naročite jo lahko v naši spletni knjigarni ali pa po telefonu 041 947 468, 059 97 2222 in na naslov: Defensor d.o.o,., Ob mlinščici 2, 1235 Radomlje.

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki