Aljaska pričakuje lovce Su-30MKI Indijskih letalskih sil

by Urednik

V ZDA BODO POTEKALI LETALSKI SPOPADI (DOGFIGHT) S SUHOJI SU-30

Potem ko je v torek 19. maja 2015 v Indiji strmoglavilo še šesto lovsko letalo Suhoj Su-30MKI, je v letalski javnosti odjeknila novica, da nameravajo Indijske letalske sile v naslednjem letu z lovci Su-30 sodelovati na vojaški vaji Red Flag, ki bo potekala v aprilu 2016 v okolici letalske baze Eielson na Aljaski in bazi Nellis v Nevadi v ZDA.

Indijski piloti bodo na vaji Red Flag s sodobnimi lovci 4.+ generacije ruskega izvora sodelovali že drugič. Prvič so lovci Suhoj Su-30 poleteli v ameriškem zračnem prostoru leta 2008 in sicer med vajo Red Flag so delovali iz oporišča Nellis v Nevadi. V simulacijah zračnih spopadov so se Indijci takrat pomerili s francoskimi in južnokorejskimi prestrezniki, kakor tudi z ameriškimi lovci F-16 ter F-15.

Na vaji Red Flag april 2016 se bodo indijski piloti najprej soočili z britanskimi, nato pa še z ameriškimi. Indijske letalske sile (IAF) jemljejo te manevre zelo resne in se že intenzivno pripravljajo, so zapisali. V ponedeljek 18. maja 2015 je poveljnik IAF Arup Raha odšel na nekajdnevni obisk v ZDA, kjer se je dogovoril o podrobnostih vaje, ki bo potekala v Nevadi in na Aljaski.

Nova nesreča indijskega suhoja Su-30

Indijski dvosedežni lovec Su-30MKI je nedavno strmoglavil med rutinskim poletom v bližini letalskega oporišča Tezpur. Obema pilotoma se je pred trkom uspelo katapultirati in sta nesrečo preživela brez hujših poškodb. Strmoglavljenje že šestega lovca Su-30 že preiskujejo, po prvih ocenah pa naj bi šlo za tehnično okvaro. Tokrat se za prizemljitev celotne flote niso odločili.

Pretekle preiskave nesreč indijskih lovcev Su-30MKI so pokazale, da je šlo v 69 primerih okvar skoraj pri polovici za smeti v gorivu, nekaj pa zaradi vibracij motorja in prenizkega pritiska maziv. Seveda pa je v letalskem svetu znano, da indijski piloti ne slovijo kot najizkušenejši in so dostikrat sami povzročitelji nesreč.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki