Alžirija naročila 12 ruskih lovskih bombnikov Su-34 »fullback«

by Urednik

AFRIŠKA DRŽAVA PRVI TUJI KUPEC BOJNIH LETAL SUHOJ SU-34

Alžirija je naročila 12 ruskih najsodobnejših taktičnih lovskih bombnikov Suhoj Su-34, je pred dnevi dejal Sergei Smirnov, generalni direktor Združenja proizvajalcev letal Novosibirsk Chkalov, za ruski časopis Vedomosti.

Alžirske letalske sile bodo kot kaže prve poleg ruskih začele uporabljati bojna letala Su-34 »fullback«. Vsekakor je zanimanje za racake, kot so zaradi značilnega nosu tudi poimenovali ta letala, vzbudilo prvo uspešno udejstvovanje v spopadih – ruskih zračnih napadih na položaje Islamske države (ISIS) v Siriji.

Smirnov je v intervjuju za časopis Vedomosti dejal, da je Alžirija po skoraj osmih letih nenehnih pogajanj končno naročila lovske bombnike Su-34. V Alžirskih letalskih silah bodo z njimi zamenjali staro floto letal MiG-25 (okoli 20), ki izvirajo še iz sovjetskih časov. Preostale podrobnosti (cena, rok dobave, oborožitev,…) o alžirskem nakupu letal Su-34 niso bile razkrite, verjetno pa gre za del že marca 2006 podpisanega kar 7,5 milijarde USD alžirsko-rusko oborožitvenega “sporazuma” za dobavo protiraketnih sistemov, letalnikov, mornariških plovil in kopenskih oborožitvenih sistemov za Alžirsko vojsko.

Smirnov je ob tem tudi razkril, da se Alžirija pogaja za dolgoročni nakup nadgrajenih različic bombnikov Suhoj Su-24 »fencer« v skladu s programom posodobitve Alžirskih letalskih sil.

Konec lanskega leta je ruski vojaški strokovnjak Igor Korotchenko napovedal, da bo uvedba Su-34 v bojih v Siriji pomagala poiskati potencialne kupce za ta letala v Afriki, Vzhodni Evropi in na Bližnjem vzhodu, ki bodo tako lahko ocenili uspešnost racakov v posredovanjih in se odločili, ali ga kupiti ali ne. Ob tem je dejal, da bi lahko Suhoje Su-34 kupile številne afriške države, pri tem pa še posebej izpostavil Ugando, Etiopijo in Nigerijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Ru.mil, YouTube

SORODNE NOVICE:

Posredovanje v Siriji najboljša reklama za lovske-bombnike Su-34 fullback

Ruski (uspešni) napadi z lovskimi bombniki za globoke prodore Suhoj Su-34 v Siriji so bržkone dobra popotnica pri prodaji teh letal na tuje – zanje se zanimajo Vietnam, Alžirija in Irak,…

Suhoj Su-34 »fullback« – leteči racak

Novi taktični lovski bombnik Suhoj Su-34 je po več kot 20 letih razvoja in testiranja začel kariero v Ruskih letalskih silah, ustrezno uredbo je ruska vlada sprejela v marcu 2014.

Povezani članki