Američani podpirajo »osvobajanje« iraških mesta iz rok ISIS-a

by Urednik

ZDA V IRAK NAPOTILE DODATNE JURIŠNE HELIKOPTERJE AH-64 APACHE

Američani bodo v Irak napotili več kot 200 dodatnih vojakov in nekaj jurišnih helikopterjev AH-64D apache v podporo iraškim silam v njihovem prizadevanju, da bi iz rok IS iztrgali mesto Mosul, je v ponedeljek, 18. aprila 2016, izjavil ameriški obrambni sekretar Ash Carter v Bagdadu.

Carter je ob tem dodal, da pripadniki Ameriške vojske nastopajo bolj v vlogi svetovalcev in logistično podpirajo napredovanje iraških enot v sklepanje obroča okoli drugega največjega iraškega mesta. Pomagali bodo poveljstvom enot na ravni brigade in bataljona.

»Vsi vedo, da je boj za Irak boj za Mosul,« je poudaril Carter, »Mosul pa pomeni konec igre za Irak!«

Iraška ofenziva za osvoboditev Mosula se je začela 24. Marca 2016. Ameriški predstavniki pravijo, da bodo v boje napotili osem helikopterjev apache, leteli in vzdrževali jih bodo seveda Američani. Lani so Američani zavrnili iraško zahtevo po jurišnih helikopterjih apache med osvobajanje Ramadija iz rok pripadnikov Islamske države (ISIS), kot pa zdaj pravijo Američani, je Mosul dosti težji zalogaj. Mesto so pripadniki IS zasedli poleti leta 2014.

Ash Carter je v Bagdadu še napovedal, da bodo Američani izdatneje podprli kurdske pešmerge v severnem Iraku, celotno pomoč pa ovrednotil na približno 400 milijonov dolarjev.  Carter se je v Iraku sestal tudi  z iraškimi  poveljniki in političnimi voditelji o bojih proti pripadnikom IS v Siriji in Iraku. Srečal se je z iraškim ministrskim predsednikom al Abdijem in obrambnim ministrom al Obaidijem, potem pa tudi s (kurdskim) predsednikom Masoudom Barzanijem. To je bil njegov že tretji obisk Iraka.

Pred tem se je mudil v Združenih arabskih emiratih, kjer je zagotovil, naj bi bili Američani v tem delu sveta bolj prisotni tudi »na tleh« in ne le v zraku, kot do sedaj. Vendar pa opozoril, da njihova prisotnost ne more nadomestiti  in/ali zamenjati lokalnih sil. Obljubil je tudi, da bodo Američani naredili več, skladno s pričakovanji tamkajšnjih držav. Američani iz baze Al Dhafra v ZAE vodijo letalske napade  koalicije na IS iz baze, bazo pa uporabljajo tudi za obveščevalne, izvidniške in opazovalne misije. V Al Dhafri nameščajo tudi vse več streliva in orožja, kar kaže na povečanje aktivnosti proti  IS v naslednjem polletnem obdobju. Pri tem je še posebej omenil povečano dejavnost letal F-22 v teh operacijah.

Je pa ameriško vojaško dejavnost proti IS okrcal raziskovalec z ameriškega inštituta Enterprise Michael Rubin, predvsem pa njihovo strategijo v Iraku in Siriji. Počasi sicer pridobivajo nazaj mesta in ozemlja iz rok IS, vendar prepočasi in prepozno. Po Rubinovi prispodobi, naj bi se proti IS bojevali podobno, kot če bi pri bolniku diagnosticirali raka že na prvi stopnji razvoja metastaz, potem pa se z njimi spopadli z aspirini, vse dokler se ne bi metastaze v obdobju naslednjih let razrasle do četrte stopnje.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

ISIS objavil navodila, kako sestreliti helikopter AH-64 apache

Le nekaj dni po tem, ko so ZDA v Iraku začele uporabljati jurišne helikopterje AH-64 apache v boju proti sunitski militantni organizaciji Islamska država, se je ISIS odzvala s pripravo navodil za sestrelil tega helikopterja.

ZDA so v boju proti ISIS-u prvič uporabile helikopterje AH-64 apache

Minuli vikend je Ameriška vojska prvič v boj proti pripadnikom Islamske države v Iraku in Siriji (ISIS) poslala jurišne helikopterje AH-64 apache.

Povezani članki