Američani Švici ponujajo novega lahkega lovca scorpion

by Urednik

AMERIŠKI PODZVOČNI LOVEC SCORPION ALTERNATIVA ZA GRIPNE?

Ameriško obrambno podjetje Textron Airland ponuja Švicarskim letalskim silam lahkega izvidniškega lovca scorpion, s katerim bi nadomestili zastarelo floto lovcev Northrop F-5 tiger II.

Švicarji so namreč v maju 2014 na referendumu glasovali proti nakupu švedskih lovcev Saab JAS-39 gripen E, razlog pa je najverjetneje bil v ceni. Švica bi namreč za 22 bojnih letal JAS-39 gripen E odštela 3,1 milijarde frankov (3,5 milijarde USD) – okrog 160 milijonov USD po letalu, skupaj z usposabljanjem, podporo in drugo opremo ter storitvami, za same lovce pa bi odšteli 2,5 milijarde USD – 114 milijonov USD). Medtem pa jim Američani ponujajo novega lahkega podzvočnega lovca scorpion za slabih 20 milijonov USD po letalu.

Američani so v dobrem letu razvili lahkega lovca scorpion, ki je namenjen tudi za obveščevalne dejavnosti, nadzor in izvidniške naloge (ISR – intelligence, surveillance and reconnaissance). Predsednik družbe Textron Airland Bill Anderson je za medije dejal, da je ponujeni dvomotorni lovec scorpion za Švicarske letalske sile odlična nizkocenovna alternativa za lovce JAS-39 gripen E ter dobra zamenjava za stare F-5 tiger II nadomestni borec zahtevo švicarskega Air Force.

“Scorpion je idealna izbira za Švicarske okoliščinah. Je cenejši od gripna in še vedno izpolnjuje 90% nalog. Švici lahko ponudimo lovca za manj kot 20 milijonov USD.”

Novega lovca Textron Airland smo podrobno predstavili v zadnji izdaji revije Obramba, ki je izšla 5. junija 2014.

DVOSEDO BOJNO LETALO TEXTRON AIRLAND SCORPION
Textron AirLand scorpion je ameriško letalo, načrtovano kot lahki jurišnik, izvidniško in opazovalno dvomotorno reakcijsko letalo (ISR). Razvija ga Textron AirLand, LLC – skupno podjetje Textrona in AirLand Enterprises, LLC. AirLand Enterprises LL je po izjavi Textronovega vodja službe za stike z javnostmi Davida Sylvestra »skupina investitorjev, ki izhajajo iz Textronovega nekdanjega projekta nizkocenovnega taktičnega reakcijskega bojnega letala«. Prototipno letalo je v precejšnji tajnosti razvijala Cessna v svojih obratih v Wichiti v državi Kansas v obdobju od aprila 2012 do septembra 2013, letalo pa je opravilo krstni polet 12. decembra 2013.

Pripravil: A. Knific, foto: Textron

Bojno letalo Textron Airland scorpion

Sorodne novice:

Novo ameriško vojaško letalo scorpion (bo javnosti prvič na ogled v Evropi)

26/05/2014

Ameriško podjetje Textron AirLand je v sodelovanju s podjetjem Cessna razvilo lahko jurišno podzvočno letalo scorpion, primerno tudi za naloge obveščevalne dejavnosti, nadzora in izvidništva.

Švicarji na referendumu proti nakupu lovcev JAS-39 gripen

19/05/2014

Na nedeljskem referendumu o nakupu 22-ih novih bojnih letal JAS-39 gripen E v vrednosti 3,1 milijarde frankov za Švicarske letalske sile je 53,4 % volivcev glasovalo proti.

Ameriška mornarica kupuje švicarske lovce F-5 tiger II

13/02/2014

Ameriška mornarica namerava kupiti švicarske rabljene lovce F-5 tiger II in jih uporabljati kot sovražnikova letala v simulacijah bojev.

Povezani članki