Američani zavrnili rusko prošnjo za pomoč z reševalnimi helikopterji

by Urednik

ZDA NE ŽELIJO POMAGATI PILOTOM RUSKIH LETALSKIH SIL V SIRIJI

Rusija je ob začetku vojaškega posredovanja v Siriji (letalski napadi na sile Islamske države (Daesh)) zaprosila Washington za pomoči z reševalnimi helikopterji ZDA, ki naj bi bdeli nad ruskimi letalci, vendar so v Pentagonu  rusko prošnjo zavrnili.

Kmalu zatem, ko je Rusija začela uporabljati letalske posadke svojega letalskega polka za napade na sile Islamske države (Daesh) v Siriji, je Moskva zaprosila Washington za pomoči z reševalnimi helikopterji ZDA, ki naj bi bdeli nad ruskimi letalci. Pentagon je to rusko prošnjo zavrnil, kot je pojasnil poveljnik Centralnega poveljstva Ameriških letalskih sil (USAF), generalpolkovnik Charles Brown, naj bi imeli Američani “samo toliko izurjenih reševalnih helikopterskih posadk, da poskrbijo zase”.

Reševalne sile so redke in zelo specializirane. Letalske sile ZDA (USAF) imajo na voljo približno 100 helikopterjev HH-60G skupaj z reševalnimi posadkami, veščimi spuščanja po vrvi iz helikopterjev in reševanja. To je tudi glavnina ameriških reševalnih sil, namenjenih reševanju posadk npr. sestreljenih ali ponesrečenih letal, helikopterjev ipd. Poleg tega lahko uporablja Korpus mornariške pehote Ameriške vojske za reševanje letalcev letalnike MH-22B osprey s prekucnimi rotorji, prav tako pa imajo helikopterje H-47, H-60 in V-22 za reševanje tudi specialne sile ZDA.

Reševalni helikopterji HH-60G so v tem času nameščeni tudi v Turčiji, mornariški MV-22B so v Kuvajtu, pa tudi Poveljstvo za specialne operacije ZDA zagotovo uporablja svoje reševalne helikopterje, namenjene operaciji v Siriji.

Rusija je v minulih mesecih brez dvoma potrebovala reševalne sile za svoje letalce, potreba je bila še izrazitejša po turški sestrelitvi ruskega lovskega bombnika Su-24, ki naj bi kršil turški zračni prostor. Ruska pilota sta se katapultirala nad Sirijo, sirski uporniki pa so enega od pilotov na tleh ubili. V reševanje sta vzletela dva ruska helikopterja Mi-8 z vkrcanimi ruskimi marinci in sirskimi komandosi ter pripadniki Hezbolaha. Uporniki so napadli helikopterja takoj, ko sta pristala, enega sta poškodovala, pri tem pa je bil ubit ruski marinec. Kasneje so uporniki uničili poškodovani ruski helikopter Mi-8, ki so ga Rusi pustili na prizorišču, z raketo ameriškega izvora TOW (s prvo verzijo teh raket  je CIA oskrbela sirske upornike za protioklepni boj). Nepoškodovani Mi-8 je reševalno misijo zaključil z rešitvijo drugega člana posadke sestreljenega Su-24 (podrobneje smo o tem pisali v članku: Operacija reševanja kopilota sestreljenega lovskega bombnika Su-24).

In zakaj Američani niso pomagali Rusom? Vzrokov je več (priročnih političnih): kljub priseganju, da v Siriji napadajo samo cilje Islamske države (ISIS), naj bi Rusija z letali napadala tudi sirske upornike (pa tudi neoborožene civiliste), ki so jim pomagale ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF, YouTube

Povezani članki