Ameriška letala napadla položaje ISIS-a, Velika Britanija bo pomagala beguncem

by Urednik

ZDA NA POMOČ IRAŠKI VOJSKI, VELIKA BRITANIJA BEGUNCEM

Potem ko je ameriški predsednik Obama v četrtek odobril vojaško posredovanje Ameriške vojske v Iraku proti sunitski militantni skupini ISIS in so še isti dan transportna vojaška letala odvrgla pakete ter hrano beguncem v gorah severnega Iraka, so v petek, 8. avgusta 2014, ameriška bojna letala že napadla položaje ISIS-a (Islamic State in Iraq and the Levant/Syria).

Obama je v četrtkovem nagovoru dejal, da je odobril letalske napade v Iraku v primeru, če bodo sile ISIS-a ogrožale ameriško osebje in objekte v Iraku, ob tem pa dodal, da kopenskega posredovanja ne bo. ZDA imajo v Iraku vsaj 600 pripadnikov specialnih sil, vključno z tjulnji (Navy SEAL), enotami Delta Force in agenti CIA-e, ki v Bagdadu in Arbilu že več tednov pomagajo iraškim oblastem v boju proti naraščajoči grožnji sunitskih skrajnežev.

Prvi ameriški letali F/A-18 sta iz letalonosilke USS George H. W. Bush (CVN 77), ki se nahaja v Perzijskem zalivu, poleteli pred 12.30 uro (po lokalnem času) in ob 12.45 odvrgli več lasersko vodenih 226 kilogramskih (500 lb) bomb na položaje topništva ISIS-a v bližini Irbila, glavnega mesta iraške regije Kurdistan. Štirje ameriški lovski bombniki F/A-18 so kasneje izvedli še dva napada in uničili konvoj vojaških vozil s topovi v bližini Irbila.

Ameriška vojska ima na bližnjem vzhodu trenutno 8 vojaških ladij, na njih pa v pripravljenosti več kot 100 letalnikov (letal in helikopterjev) za morebitno nadaljevanje posredovanj iz zraka.

Ameriška letalonosilka USS George H.W. Bush (CVN-77) je v Perzijskem zalivu skupaj z amfibijskima ladjama USS Bataan (LHD-5) in USS Gunston Hall (LSD-44), križarko USS Philippine Sea (CG-58) in rušilci USS Arleigh Burke (DDG-5), USS O’Kane (DDG-77) ter USS Roosevelt (DDG-80), amfibijska ladja USS Mesa Verde (LPD-19) pa je v bližini Zaliva. Na pot proti Bližnjemu vzhodu pa naj bi v naslednjih dneh krenila še ena letalonosilka razreda nimitz in sicer USS Carl Vinson (CVN-70), ki naj bi se preostalim ladjam pridružila konec avgusta.

Ameriška mornarica ima v Zalivu na letalonosilki USS George H.W. Bush nameščenih 24 palubnih letal F/A-18E/F super hornet, 20 letal F/A-18C hornet, 5 letal za elektronsko bojevanje EA-6B prowler, 4 letala za zgodnje opozarjanje E2-C hawkeye, 2 logistični letali C-2A greyhound, 12 helikopterjev MH-60S/R seahawk helikopterji. Vsaj še 6 helikopterjev MH-60R seahawk pa je na treh drugih ladjah.

F/A-18

Amfibijsko-desantna ladja USS Bataan ima na krovu, poleg 2000 marincev, 12 konvertiplanov MV-22B osprey, 8 letal AV-8B harrier, 4 helikopterje CH-53E super stallion, 3 UH-1L venom in 4 helikopterje AH-1W super cobra.

Ameriške letalske sile pa imajo v regiji še več letalnikov (Katar, Kuvajt), od tod pa lahko delujejo z bojnimi letali A-10, F-15E, F-16, F-22, bombniki B-1, letali za nadzor E-3, E-8, RC-135, transportnimi letali C-17, C-130, KC-10, KC-135 in brezpilotnimi letali MQ-1, MQ-9, RQ-4.

Za vojaško pomoč Iraku se je odločila tudi Velika Britanija, ki bo sodelovala tako z opazovalci, pripadniki specialnih enot SAS, kot pri humanitarni pomoči beguncem. Pripadniki SAS bodo tudi poskrbeli, da bo pomoč prišla v prave roke. Potem ko so ameriška vojaška transportna letala v zadnjih dneh iz letal s padali odvrgla več kot 8000 pripravljenih obrokov hrane in tisoče litrov pitne vode, so se Britanci odločili nameniti 8 milijonov funtov za pomoč, Kraljeve letalske sile (RAF) pa bodo sodelovale pri dobavi pomoči z letali.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

SORODNE NOVICE:

ZDA poslale pakete pomoči beguncem v Iraku

Ameriški predsednik Obama je v četrtek , 7. avgusta 2014, prvič odobril posredovanje Ameriške vojske v Iraku od začetka napada sunitske militantne skupine ISIS.

IRAK: Se gibanju ISIS res bliža konec?

Sunitska militantna teroristična skupina ISIS še naprej nadaljuje svoj bojni pohod na severu Sirije in v Iraku, v Mosulu pa je prebivalstvo že začelo z upori.

Povezani članki