Ameriška letala uničila številne tanke M1A1 abrams iz vrst ISIS-a

by Urednik

ZDA V ZRAČNIH NAPADIH UNIČILE ZASEŽENE BOJNE PLATFORME AMERIŠKEGA IZVORA

Letala Ameriških letalskih sil (USAF) so od 8. avgusta 2014 opravila več kot tisoč bojnih poletov nad Irakom in Sirijo, v katerih so poškodovali ali uničili 3222 ciljev militantne skupine Islamska država v Iraku in Siriji (ISIS), je minuli teden sporočil predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva.

“Naši napadi so izredno natančni,” je dejal Steve Warren in ob tem dodal, da je bilo veliko napadov usmerjenih na oborožitvene sisteme, ki so jih pripadniki Islamske države ob začetku spopadov v juniju 2014 zasegli Iraški vojski. Gre predvsem za tanke in oklepna vozila, ki so jih ZDA dobavile v prejšnjih letih Iraški vojski.

V zračnih posredovanjih proti Islamski državi pod vodstvom ZDA je bilo uničenih ali poškodovanih vsaj 58 glavnih bojnih tankov, 26 oklepnih pehotnih vozil in 184 lahkih oklepnih vozil humvee, glede na ameriške podatke. Vendar pa Warren ni želel opredeliti tipov glavnih bojnih tankov, a dodal, da so v to statistiko vključeni tudi tanki M1A1 abrams ameriškega porekla. Vendar pa presdtavnik Pentagona ni želel novinarjem predstaviti bolj podrobnih podatkov, koliko tankov in oklepnih vozil imajo sunitski uporniki: “Ne želimo, da naš sovražnik ve, koliko vemo o njem.”

Poleg tankov in oklepnih vozil so z letalskimi napadi uspeli uničiti tudi 79 topovski in protiletalskih sistemov, ob tem pa tudi 303 tako imenovana tehnična vozila in 14 vojaških čolnov ISIS-a, medtem ko letal niso napadali. V kampanji so uničili oz. poškodovali 673 bojnih položajev in 980 stavb ali vojašnic militantne skupine Islamska država.

Koalicija v boju proti Islamski državi pod vodstvom ZDA je tako od 8. avgusta 2014 do 6. januarja 2015 izvedla 1676 zračnih napadov, od tega naj bi jih Ameriške letalske sile izvedle kar 90%. V zračno posredovanje so vključene še letalske sile iz Bahrajna, Jordanije, Katarja, Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov (ZAE).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki