Ameriška mornarica dobila novo jedrsko podmornico razreda Virginia

by Urednik

MICHELLE OBAMA BOTRA NOVI PODMORNICI USS ILLINOIS (SSN-786)

Ameriška mornarica (US Navy) je 27. avgusta 2016 v uporabo prejela novo jurišno jedrsko podmornico USS Illinois (SSN-786) razreda Virginia (block III), oboroženo z 12-imi manevrirnimi raketami tomahawk in torpedi. Botra podmornici je prva dama ZDA Michelle Obama, ki jo je krstila oktobra 2015, plovilo pa je ime dobilo po njeni rojstni državi.

Novo podmornico USS Illinois na jedrski pogon so zadnji dve leti in pol gradili v ladjedelnici General Dynamics Electric Boat v Grotonu v zvezni državi Connecticut, Pentagon pa je zanjo zapravil 2,7 milijarde dolarjev.

Na dosedanjih pomorskih testih se je po besedah predstavnika proizvajalca novozgrajena podmornica izkazala za odlično, na vrsti pa so še zadnja testiranja Ameriške mornarice. S podmornico USS Illinois bo upravljalo 130 podmorničarjev. Operativna bo uradno postala 29. oktobra 2016.

USS Illinois je 13. podmornica razreda Virginia (4x block I, 6x block II in 3x block III). Ameriška mornarica je naročila še 15 dodatnih podmornic razreda Virginia (5x block III in 10x block IV), za katere so pogodbe podpisali decembra 2008 in aprila 2014 (block IV). Trenutno je v gradnji 5 podmornic tega razreda (block III), skupaj pa načrtujejo floto 48-ih.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, Military Forum

Povezani članki