Ameriška mornarica krstila najnovejšo letalonosilko USS John F. Kennedy (CVN 79)

by Urednik

MODERNIZACIJA FLOTE LETALONOSILK AMERIŠKE MORNARICE

Ameriška vojna mornarica je na slovesnosti 6. decembra 2019 v ladjedelnici Newport krstila svojo najnovejšo letalonosilko razreda Ford, ki so jo poimenovali USS John F. Kennedy (CVN 79).

USS John F. Kennedy je druga letalonosilka razreda Ford (prva je USS Gerald R. Ford), ki bo v prihodnjih letih nadomestila letalonosilko USS Nimitz (CVN 68) razreda nimitz.

Slovesnosti ob krstu nove ameriške letalonosilke se je udeležila tudi Caroline Kennedy, hči nekdanjega ameriškega predsednika Johna F. Kennedya, po kateri je ladja poimenovana.

CVN 79 je že druga letalonosilka, ki z imenom časti v atentatu leta 1963 umrlega ameriškega predsednika Johna F. Kennedya. Predsednik je med drugo svetovno vojno nosil uniformo poročnika mornarice in bil na oblasti kot 35. predsednik ZDA od januarja 1961 do novembra 1963.

USS Gerald R. Ford (CVN-78) je prva ameriška jedrska letalonosilka iz novega razreda ford, sredstva pa so namenili še za dve letalonosilki – John F. Kennedy (CVN-79) in Enterprise (CVN-80), ki bodo nadomestile zadnje zgrajene ameriške letalonosilke iz 60-ih let. Z novo generacijo jedrskih letalonosilk bodo v Ameriški mornarici zamenjali letalonosilke razreda nimitz. Letalonosilka USS Gerald R. Ford (CVN-78) je leta 2018 nadomestila letalonosilko Enterprise (CVN-65), John F. Kennedy bo predvidoma leta 2020 letalonosilko Nimitz (CVN-68), Enterprise (CVN-80) pa leta 2025 letalonosilko Dwight D. Eisenhower (CVN-69).

Letalonosilko USS Ford so krstili novembra 2013 v pristanišču Newport v Virginiji. Ima spodriv 100.000 t in je postala dom več kot 4600 mornarjem, na njej pa je prostora za do 75 letal in helikopterjev. Njena izgradnja je ZDA stala več kot 12,8 milijard dolarjev, načrtujejo pa, da bo operativna vsaj 50 let.

Pripravil: A. Knific, foto: The Boston Globe

 

 

Povezani članki