Ameriška mornarica naročila 24 letal E- 2D advanced hawkeye

by Urednik

DODATNA NAJSODOBNEJŠA LETALA ZA ZGODNJE ODKRIVANJE IN NADZOR

Ameriška mornarica (US Navy) se je odločila za nakup 24 palubnih letal za zgodnje odkrivanje in opozarjanje E-2D advanced hawkeye, vrednost pogodbe znaša 3,2 milijarde dolarjev.

Pogodba med Ameriško mornarico in proizvajalcem letal Northrop Grumman za 24 letal E- 2D advanced hawkeye bo sklenjena leta 2026. Vključuje tudi možnost za naročilo devetih dodatnih letal za zgodnje odkrivanje in opozarjanje tega tipa.

Ameriška mornarica ima v svoji floti že 37 letal E-2D. Poleg proizvodnje novih in vzdrževanja bo Northrop Grumman nadgradil tudi obstoječo floto E-2D. Tretja nadgradnja je predvidena za jeseni 2019 in vključuje sistem za dotakanje goriva v zraku, kar močno podaljša dolet letala.

Palubno letalo za zgodnje odkrivanje in opozarjanje E-2C hawkeye se je znašlo na letalonosilkah Vojne mornarice ZDA sredi šestdesetih let. Ob nastanku je bilo dovolj kompaktno, ustrezalo je zahtevam po zmogljivostih EAW – zgodnjega odkrivanja in opozarjanja, hkrati pa je imelo ustrezno ceno. Nekaj več težav sta imela združena proizvajalca Northrop in Grumman pri prilagoditvi tega dokaj specializiranega letala za potencialne kupce iz tujine, ki so hoteli letalo s temi zmogljivostmi, vendar za kopenska letališča. Resda je moč za uporabo na kopenskih letališčih zasnovati primernejše letalo, vendar takšnega, ustreznega letala preprosto ob svojem času, v šestdesetih letih, ni bilo. In tudi ne kasneje.

E-2 nosi tri osnovne senzorje, potrebne letalskemu polku na letalonosilki: radar, napravo za identificiranje lasten-tuj in pasivni detekcijski sistem. Podatki iz teh senzorjev napajajo večnamenski računalnik, ki potem informacije obdela, zazna in analizira nevarnost, zatem pa nadzoruje reakcije, usmerjene proti ciljem v zraku in na morski površini. Hawkeyi neposredno usmerjajo prestreznike in lovske bombnike proti potencialnim napadalcem.

To je preprosto in hitro opisana dejavnost tega zračnega nadzornika, ki bdi nad varnostjo ameriških letalonosilk in vsega, kar je na njih. Ponavadi je to kar okoli 80 letal ter helikopterjev ter 5000 in več članov posadke, ob tem pa še spremljevalna skupina rušilcev, fregat in drugih ladij.

Letala E-2C so Američani v zadnjih dveh desetletjih že opremili po novih standardih iz leta 2000. Posodobitev je obsegala nove osemkrake propelerje podjetja Hamilton Sundstrand in nov kokpit. Mornarica ZDA je prve prenovljene hawkeye dobila leta 2001. Nadgradnja ima tudi možnost za vgradnjo šobe za prečrpavanje goriva v zraku in so prilagojeni za pristajanje na kopenskih letališčih. Enak radar, kot ga ima hawkeye, so vgradili tudi na letala P-3 orion podjetja Lockeed Martin, ki jih uporablja ameriško ministrstvo za domovinsko varnost. Orioni omogočajo opravljanje daljših misij, posadka pa ima večji delovni prostor.

Northrop Grumman je leta 2003 začel razvijati model nove generacije E-2D advanced hawkeye, prva prototipa pa sta vzletela leta 2007. V letalu je vgrajen nov kokpit, ki pilotoma omogoča opravljati tudi delo poveljujočega častnika, poleg tega pa so vgradili tudi nov radar APY-9 UHF. Ameriška mornarica naj bo imela do leta 2025 v svoji floti okoli 100 letal E-2C/D.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki