Ameriška mornarica naročila 4 brezpilotna letala-tankerje MQ-25

by Urednik

ZDA BO NAMENILA 13 MILIJARD DOLARJEV ZA NOVA PALUBNA LETALA

Ameriška mornarica se je po večmesečnem preučevanju odločila, da naroči prve 4 brezpilotne letalnike – tankerje Boeing MQ-25 stingray, zanje pa bo odštela okoli 805 milijonov dolarjev. Dobave bodo predvidoma zaključene avgusta 2024.

Boeing je za načrtovanje, razvoj, izdelavo, preizkušanje, preverjanje, certificiranje, dobavo in podporo tekom življenjske dobe dobil naročilo za štiri brezpilotna letala MQ- 25 zrakoplovov brez posadke, vključno z integracijo palubno floto letal.

Boing je na razpisu za novo brezpilotno letalo Ameriške mornarice (US Navy) tekmoval z podjetjema Lockheed Martin in General Atomics. Na razpis je bilo povabljeno tudi podjetje Northrop Grumman, ki pa je lani oktobra odpovedalo sodelovanje.

Brezpilotno letalo MQ-25 stingray bo omogočalo bojnim letalom Ameriške mornarice zagotavljati prepotrebno oskrbo z gorivom v zraku. MQ-25 stingray bo omogočil boljšo uporabo lovskih letal in povečal doseg letal Boeing F/A-18 super hornet, Boeing EA-18G growler ter Lockheed Martin F-35C.

V naslednjih letih Ameriška mornarica načrtuje nakup kar 72 palubnih brezpilotnih letal v skupni vrednosti okoli 13 milijard dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki