Ameriška mornarica prevzema novo podmornico razreda virginia

by Urednik

NOVE JURIŠNE JEDRSKE PODMORNICE ZA PREVLADO ZDA NA MORJU

Ameriška mornarica je uradno v uporabo dobila novo jurišno jedrsko podmornico Washington (SSN 787) razreda virginia (block III), potem ko je ladjedelnica Newport News uspešno zaključila še zadnja preskušanja plovila na morju.

Po poročanju Huntington Ingalls Industries (HII) si je podmornica prislužila najvišjo oceno po metodi Merit od vseh do zdaj zgrajenih podmornic iz razreda virginia (skupaj 14). Gre za metodo Odbora za inšpekcijski pregled in nadzor (INSURV) Ameriške mornarice, katere namen je pregledati in oceniti materialno stanje plovila za uporabo vojne mornarice. ZDA so sicer že naročile še dodatnih 14 podmornic razreda virginia(SSN-774 ) in sicer v različicah block III ter block IV, v prihodnje pa načrtujejo še  okoli 20 podmornic v različicah block V, VI in VII.

Gradnja jedrske podmornice Washington (SSN 787) se je uradno začela septembra 2011 (kobilico so postavili novembra 2014, plovilo pa krstili v marcu 2016) na podlagi dogovora o skupnem dele med Newport News in General Dynamics Electric Boat. Zaznamovala je začetek načrta gradnje dveh podmornic tega razreda letno.

Jedrske podmornice razreda virginia imajo izpodriv 7800 ton, v dolžino merijo 115 metrov in so široke 10 metrov. Največja hitrost podmornic SSN-774 je 25 vozlov, potopijo pa se lahko do globine 250 metrov. Na podmornici je 134 članov posadke, od tega 14 častnikov. Oborožene so z izstrelki tomahawk, torpedi mark 48 in robotskimi podvodnimi plovili.

Podmornice razreda virginia (SSN-774) so prvi razred ameriških podmornic, ki so namenjene tako za oceansko kot priobalno delovanje in kot zamenjava za podmornice razreda los angeles.

Že v letu 2014 pa je Ameriška mornarica naročila dodatnih 10 jedrskih podmornic razreda virginia (block IV) v vrednosti 17,6 milijarde dolarjev, kar je rekordno enkratno naročilo. Podmornice bodo zgrajene še pred letom 2020, zadnja pa bo predana v letu 2023. Proizvajalec bo v skladu s to pogodbo Ameriški mornarici v ladjedelnici v Newportu v Virginiji izdelal dve podmornici letno.

Pripravil: A. Knific, foto: Newport News Shipbuilding

 

Povezani članki