Ameriška mornarica skrivoma testirala projektile s hiperzvočno hitrostjo

by Urednik

NOVO OROŽJE ZA OHRANJANJE UČINKOVITOSTI STAREJŠIH VOJAŠKIH LADIJ

Vojna mornarica ZDA je v tajnosti preizkušala izstrelek s hiperzvočno hitrostjo, namenjen različnim nalogam, izstreljevati pa ga je možno iz različnih artilerijskih sistemov. Preizkusna streljanja so potekala iz različnih  artilerijskih ladijskih sistemov med mednarodno vajo na tihomorskem področju RIMPAC 2018.

Dvajset vodenih izstrelkov z majhnim čelnim uporom in s hiperzvočno hitrostjo so izstrelili z rušilca USS Dewey (DDG-105) v sklopu študijskih preizkušanj ameriške vojne mornarice in oddelka za strateške zmogljivosti obrambnega ministrstva ZDA (kot je pred dnevi potrdil neki neimenovani predstavnik Ameriške vojne mornarice).

Kot navaja uradno poročilo Inštituta ameriške vojne mornarice (USNI) sodijo preizkušanja, ki sta jih izvajala Ameriška vojna mornarica in Pentagonov oddelek za strateške zmogljivosti med mednarodno vajo RIMPAC 2018 (Rim of the Pacific 2018), v serijo študij Ameriške mornarice (US Navy), ali se lahko več kot 40 let stare ladijske platforme s cenenim in učinkovitim  orožjem uspešno zoperstavljajo nevarnostim, ki jo za ta plovila predstavljajo manevrirne rakete in/ali večji brezpilotniki.

Kot menijo v Ameriški vojni mornarici, predstavljajo izstrelki s hiperzvočno hitrostjo ceneno alternativo oborožitvenih sistemov, ki jih danes uporabljajo za boj proti manevrirnim protiladijskim raketnim izstrelkom. Vsak raketni sistem sea sparrow namreč danes velja približno 2 milijona dolarjev, vsak vrteči raketni lanser RAM tudi milijon dolarjev in vsaka protimanevrirna – protibalistična raketa standard missile 2 pa več kot 400.000 dolarjev. Cena hiperzvočnega izstrelka pa je med 75.000 in 100.000 dolarji (skupaj z vgrajenim iskalcem cilja).

Uradni predstavniki ameriške vojne mornarice uradno niso potrdili testiranja izstrelkov s hiperzvočno hitrostjo v okviru  vaje RIMPAC 2018,  prav  tako tega niso potrdili ne v obrambnem ministrstvu ZDA in ne v uradu za mornariške raziskave.

Hiperzvočni izstrelek (HVP – hyper velocity projectile) je izstrelek naslednje generacije z majhnim čelnim uporom in je vodljiv, namenjen pa različnim nalogam, uporaben v različnih artilerijskih sistemih, kot so mornariški 5-palčni topniški sistemi (127 mm), artilerijski sistemi 155 mm Kov ZDA in Korpusa mornariške pehote in prihodnjih elektromagnetnih tirnih topovih. Način uporabe je odvisen od artilerijskega sistema in platforme, namenjen pa boju proti površinskim ladijskim ciljem, poti balističnim in manevrirnim raketam, ciljem v zraku in podobno.

Izstrelek s hiperzvočno hitrostjo je konstrukcijsko zasnovan tako, da ima majhen čelni upor, ima dobre manevrske zmogljivosti in kratek čas doleta do cilja. Ti atributi, združeni z natančno elektroniko za vodenje izstrelka, omogočajo (ob nizki ceni) veliko učinkovitost proti sodobnim grožnjam tako iz zraka kot tal/površine.

Izstrelek za dosego in vzdrževanje hiperzvočne hitrosti potrebuje raketni motor za podaljšan dolet. Izstrelki so relativno majhne velikosti in njihovo hranjenje v ladijskih skladiščih zmanjšuje ogroženost samega plovila ob morebitnem zadetku skladišča s temi projektili.

Pripravil: B. Knific, foto: US Navy

Povezani članki