Ameriška obrambna podjetja bodo vlagala v ukrajinsko vojaško industrijo

by Urednik

AMERIŠKI KONGRES ODOBRIL POŠILJANJE UBOJNEGA OROŽJA V UKRAJINO

Vodilna ameriška obrambna podjetja bodo začela z vlaganji v razvoj ukrajinskega vojaško-industrijskega kompleksa, so se konec marca 2015 dogovorili ameriški in ukrajinski predstavniki obrambnih podjetij med obiskom slednjih v Združenih državah Amerike. Predstavniki Ukroboronproma menijo, da bodo ameriške izkušnje in tehnologija pospešili proces reforme ukrajinskega vojaško-industrijskega kompleksa.

 “Neposredne naložbe in sodelovanje z vodilnimi svetovnimi proizvajalci orožja bodo zagotovili Ukrajini hitrejši prehod na mednarodne standarde in preusmeritev na nove trge,” je dejal generalni direktor ukrajinskega državnega obrambnega podjetja Ukroboronprom Roman Romanov.

Med pogajanji s predstavniki Ukroboronproma so ameriške družbe obljubile, da bodo Ukrajini zagotovile celovito podporo pri razvoju obrambne industrije.

Ena od prednostnih nalog ameriško-ukrajinskega sodelovanja je nadomeščanje uvoza ruskih rezervnih delov in popolna neodvisnost ukrajinskih obrambnih podjetij od ruske vojaške industrije.

Poleg tega se bodo investicije v partnerstvo z vodilnimi svetovnimi obrambnimi podjetji okrepile mednarodno sodelovanje Ukrajine in tako poglobile sodelovanje z državami članicami zveze Nato.

Sporočilo prihaja le nekaj dni po tem, ko je ameriški kongres v torek, 24. Marca 2015 sprejel resolucijo, na pobudo predsednika Baracka Obame, da bodo Ukrajini odslej dobavljali tudi ubojne oborožitvene sisteme in orožje. Nezavezujoča resolucija je bila odobren z veliko večino 348 članov kongresa, medtem ko jih je le 48 glasovalo proti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Ukroboronprom

Povezani članki