Ameriška priobalna ladja USS Freedom (LCS 1) v novih kamuflažnih barvah

by Urednik

Ameriška priobalna ladja USS Freedom (LCS 1) v novih kamuflažnih barvah

Ameriška mornarica je kontraverzno obarvala priobalno ladjo USS Freedom (LCS 1) razreda freedom v nove kamuflažne barve, ki jo ločijo od tradicionalnih barv Ameriške mornarice.

Obarvanje se je zgodilo ravno pred prvo misijo – potjo proti Singapurju, kamor bodo odpotovali jutri, 1. marca 2013. Z jutrišnjem dnem pa bo Ameriška mornarica tudi občutila prve reze v njen proračun, obarvanje pa bo verjetno sprožilo polemike o zapravljivosti. Kamuflažne barve in stroški barvanja namreč pomenijo kar velik strošek za mornarico v teh časih.

Predvidena gradnja novega razreda majhnih, spretnih in inovativnih priobalnih vojnih ladij, kar je bil program LCS, je naletel na grenko kritiko, da so ladje predrage za svojo velikost in preveč občutljive v velikem boju. S prvo ladjo tega razreda (LCS Freedom,) so imeli že v začetku težave z razpokami na trupu, kar pa so, po zapisih izvajalca Lockheed Martina, popravili in rešili težavo na naslednjih ladjah tega razreda. Tako je prva ladja razreda Freedom LCS po letih težavnega razvoja končno na poti na misijo v realni svet – v Pacifik sredi naraščajočih napetosti med Kitajsko in njenimi sosedami.

Pripravil: Anže Knific, foto: Lockheed Martin

VIDEO: Priobalna ladja USS Freedom LCS-1 v novih kamuflažnih barvah

Ameriška priobalna bojna ladja LCS 3 zaključila testiranja

9. maj 2012

Ameriška priobalna ladja USS Fort Worth (LCS 3) razreda freedom je uspešno opravila preizkuse sprejemljivosti in bo dobavljena mornarici to poletje. Fort Worth je bojna ladja zasnovana in izdelana v podjetju Lockheed Martin. Preskušanja opravljena na jezeru Michigan so potekala med 30. aprila in 4. majem. Vključevala so 4-urno plovbo pri polni moči, preizkuse radarskih ter oborožitvenih sistemov, vseh večjih sistemov in funkcij, delovanje ob zračni podpori, plovnost,…

“USS Fort Worth se je zelo dobro odrezala med testiranji,” je dejal Stotnik John Neagley.

Priobalna vojaška ladja LCS-3 USS Forth Worth

“Izkušnje s testiranja ladje USS Freedom so neposredno prispevale k uspešnim poskusov te ladje,” je dejal predstavnik podjetja Lockheed Martin Joe Seve. “Z nadaljno serijsko proizvodnjo bomo še zmanjšali stroške in izdelava teh visoko kakovostnih ladij bo potekala hitreje.”

V seriji priobalnih bojnih ladij razreda freedom-LCS(Littoral Combat Ship) so USS Freedom (LCS 1), ki jo bodo v kratkem predali v uporabo, USS Fort Worth (LCS 3) in ladji USS Milwaukeeju (LCS 5) in USS Detroit (LCS 7), ki sta v gradnji. Podjetje Lockheed Martin trenutno izvaja tudi zgodnje faze načrtovanja in materialne nabave za USS Little Rock (LCS 9) in USS Sioux City (LCS 11), ki sta bili financirani v marcu 2012.

Pripravil: A. Knific, foto: Military photos

Povezani članki