Ameriška ‘’top lestvica’’ ruskih bojnih letal

by Urednik

Ameriška ‘’top lestvica’’ ruskih bojnih letal

Ameriški časopis National Interest je objavil ‘’top listo’’ petih najzmogljivejših ruskih bojnih letal: Su-57, Su-35, Su-27, MiG-29 in Tu-160.

Na tej lestvici je večnamenski lovec Su-27, ki je bil, kot navaja ameriški časopis, sovjetski odgovor na ameriška lovca F-16 in F-15. National Interest poudarja odlično oborožitev letala Su-27 s paleto raket zrak-zrak. Dodaja še lovca MiG-29, ki so ga uspeli izvoziti v številne države (ob Siriji je bila Jugoslavija prva tuja država, ki ji je Sovjetska zveza prodala te lovce – 1987) in ga še danes uporabljajo.

Na vrhu ameriške ’’top lestvice’’ ruskih bojnih letal sta seveda lovca Su-35 in Su-57. Prvi, navaja avtor, doseže hitrost 2390 km/h in ima bojni radij 1600 km in več. Pripada 4.++ generaciji bojnih letal, za njegovo gradnjo pa so uporabil tudi radarsko absorpcijske materiale, kar mu daje določeno stopnjo radarske prikritosti. Za Su-57, ruskega lovca prihajajoče 5. generacije, pa poudarjajo, da naj bi imel boljše manevrske zmogljivosti od ameriškega večnamenskega bojnega letala prav tako 5. generacije F-35.

Na tej lestvici najnevarnejših letal je tudi nadzvočni ruski bombnik Tu-160 blackjack, ki doseže hitrost 2200 km/h, njegov dolet pa je kar 7300 km/h, oborožijo pa ga tako strateškim jedrskim kot konvencionalnim orožjem.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki