Ameriška verzija raketnega sistema RPG-7 pripravljena za uporabo

by Urednik

AIRTRONIC RAZVIL PRENOSNA PROTIOKLEPNA RAKETNA SISTEMA PSLR-1 IN GS-777

V drugi četrtini leta 2016 bo ameriški proizvajalec orožja AirTronic na trgu ponudil natančno prenosno raketno orožje za izstrelitev z ramena (PSLR) in sicer 2 modela: PSLR-1 in GS-777, ki veljata za ameriški izvedbi preizkušenega in zelo razširjenega ruskega prenosnega raketometa RPG-7.

Podjetje AirTronic želi z novima prenosnima protioklepnima raketnima sistemoma ustrečiuporabnikom, ki iščejo natančno in učinkovito orožje za asimetrično bojevanje v zahtevnih terenskih pogojih.

AirTronicov odgovor na takšno povpraševanje na trgu je amerikanizirana izvedba preizkušenega in zelo razširjenega ruskega prenosnega raketometa RPG-7, ki so jih doslej v svetu izdelali nič manj kot 9 milijonov primerkov, uporabljajo pa ga v praktično vseh sodobnih spopadih. Ameriški proizvajalec je prejšnji teden na ameriškem sejmu AUSA v Washingtonu predstavil dva nova modela, pa tudi celo paleto streliva z učinkovitim dometom tudi nad 800 m.

Prvi model PSLR-1 je nekaj lažji od ruskega izvirnika RPG-7V2 (tehta 6,35 kg), medtem ko je bolj izpopolnjeni model GS-777 še veliko lažji in tehta le 3,5 kg – skoraj polovico manj od izvirnika RPG-7 torej.

Najprej bodo začeli proizvajati PSRL-1, ki bo na trgih tekmec ruskemu RPG-7 (in številnim drugim, npr. kitajskim ter podobnim izvedenkam). Opremili so ga s sodobnim namerilnim sistemom, naslednja izvedenka tega orožja bo PSRL-2, ki jo bo odlikovala kakovostnejša izdelava, kar bo podaljšalo življenjski cikel temu raketometu na bistveno več kot sedanjih 1000 izstrelitev.

Obe orožji sta opremljeni z Eotechovo namerilno optično red-dot napravo, lahko pa ju opremijo tudi s povečevalno optiko za natančnejše streljanje na večje razdalje. Ročaj so si sposodili kar z ameriških pušk M16/M4, prav tako so na lanser pritrdili tri picatinnyeve letve za pritrditev namerilnih naprav ipd.

Sam raketomet PSRL tehta – brez namerilnih naprav in mine – 6,35 kg. Cev raketometa je iz jekla 4140/4150, kar omogoča orožju daljšo rabo. Učinkovit in natančen domet orožja je mogoč tudi na večje razdalje, tako je učinkovitost orožja na razdaljah do 800 m kar 90 odstotna, kar je dvakrat boljši rezultat, kot ga dosegajo sistemi RPG-7. Načrtujejo pa še vodljive mine, kar bo omogočalo natančen domet do 2000 m, prav tako pa tudi izboljšane izstrelke vrste HEAT – protitankovsko brizantno razstrelivo (2 kg) – ter termobarične izstrelke (4,35 kg). Ti dve vrsti streliva bo za omenjene raketomete izdelovalo ameriško podjetje Chemring Ordnace, ki za ameriško vojsko izdeluje vse vrste 40 mm granat.

Ruski prenosni raketni sistem RPG-7

Raketometi RPG-7 so se pogosto znašli v programih ameriške vojake pomoči in v opremi enot poveljstva ameriških specialnih sil Socomm, na primer za vadbo in usposabljanje ter opremljanje Afganistanske narodne armade – ANA, iraških varnostnih sil in sirskih upornikov, če omenimo samo nekatere. Pentagon te raketomete kupuje predvsem v vzhodnoevropskih državah, predvsem na Poljskem in v Bolgariji, strelivo pa dobavljajo različni proizvajalci, predvsem odkar Američani ne proizvajajo več streliva za rusko orožje.

afganistanski-vojak-z-raketometom-RPG-7

Raketomet RPG-7 je razvilo in proizvajalo rusko podjetje Bazalt, postal pa je slavno zaradi svoje preprostosti, vzdržljivosti in navsezadnje tudi učinkovitosti. Po ruski licenci je RPG-7 izdelovalo še 11 tujih proizvajalcev, ki so si prizadevali uporabiti lažje in trdnejše ter vzdržljivejše materiale zaradi večje učinkovitosti, manjše teže in boljše varnosti orožja. Uporabljajo ga številne vojske v svetu, vendar pa tudi teroristi in nezakoniti uporabniki.

Po zatrjevanju AirTronicsa so skušali z amerikaniziranim RPG-7 obdržati preprostost in pripravnost ter učinkovitost izvirnika, z boljšimi materiali pa so napravili orožje lažje, varnejše za uporabo in učinkovitejše.

Pripravil: B. Knific, foto: foto AirTronic, Dvidhub

Povezani članki