Ameriška vojska bombardirala teroriste iz vrst al-Kaide v Libiji

by Urednik

V BOMBARDIRANJU DOMNEVNO UBIT VODJA NAPADA NA ALŽIRSKO ČRPALIŠČE PLINA LETA 2013

Ameriška vojaška letala, so v nedeljo 14. junija 2015 zgodaj zjutraj (2.00h) prvič po letu 2011 posredovala v Libiji. Letala ameriških letalskih sil so bombardirala farmo blizu mesta Ajdabiya v vzhodni Libiji, pri tem pa naj bi ubili libijskega vodjo teroristične skupine Džihadski al-Murabitoun, libijskega krila al-Kaide. Umrlo naj bi tudi še vsaj šest voditeljev te skrajne militantne skupine.

Alžirec Mokhtar Belmokhtar (43), znan tudi kot Marlboro Man, naj bi bil odgovoren za smrt najmanj 37 talcev, vključno s tremi Američani, med napadom in zavzetjem črpališča plina v Alžiriji januarja leta 2013. Takrat je Alžirska vojska dan po zavzetju osvobodila črpališče plina In Amenas, vendar pri tem ubila 35 talcev in 15 napadalcev (ugrabiteljev) iz vrst skupin Islamski Magreb (AQIM) in Ansar al-Sharia.

Libijska vlada je potrdila, da so ameriška bojna letala med bombardiranjem  v vzhodni Libiji ubila Mokhtarja Belmokhtarja in številne druge pripadnike libijske veje al-Kaide. Ameriški viri so sporočili, da sta v napadu sodelovala dva večnamenska lovca F-15, ki sta v napadu odvrgla več 226 kg bomb.

Ameriški uradniki pravijo, da še vedno ocenjuje rezultate sobotnega protiterorističnega letalskega napada, vendar je predstavnik Pentagona, polkovnik Steve Warren, dejal, da menijo da je bil napad uspešen in so zadeli cilj. Niti ameriški uradniki niti Libijska vlada zaenkrat še niso predložili dokazov o smrti Belmokhtarja, (DNK test  ali uradna objava militantne skupine, da so jim ubili voditelja).

Po poročanju libijskih medijev naj bi nekaj ur po ameriškem napadu po mrtve in ranjene na farmo prišli oboroženi skrajneži in jih odpeljal v 18 kilometrov oddaljeno bolnišnico v Ajdabiyu. Ob tem so se zapletli v oborožen spopad s pripadniki Libijske vojske, več pripadnikov militantne skupine džihadski al-Murabitoun pa je v streljanju umrlo. Preostali naj bi se umaknili v puščavo.

Sredi maja 2015 je afriška militantna skupina džihadski al-Murabitoun, ki jih je vodil Belmokhtar, domnevno obljubila zvestobo militantni skupine Islamska država (ISIS). Mokhtar Belmokhtar je bil v zadnjih letih že večkrat razglašen za mrtvega, vendar se je vedno znova pojavil.

Pripravil: A. Knific, foto: Lybia Herald

Povezani članki