Ameriška vojska naročila dodatnih 20 patruljnih letal P-8 poseidon

by Urednik

ZDA IN AVSTRALIJA NAROČATA DODATNA MORNARIŠKA PATRULJNA LETALA

Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Boeing dobil 2,4 milijarde dolarjev vredno pogodbo za 20 letal P-8 poseidon, ki so namenjena protipodmorniškemu bojevanju, pomorskemu-površinskemu bojevanju, nadzoru in izvidovanju. Dodatne 4 letala za pomorski nadzor P-8 poseidon pa je naročila tudi Avstralija.

Boeing P-8 Poseidon (prej tudi Multimission Maritime Aircraft ali MMA) je dvomotorno reaktivno letalo za protipodmorniško (ASW) in protiladijsko bojevanje (ASUW), ki lahko deluje na širokem področju pomorskih in priobalnih dejavnosti. Razvilo ga je ameriško podjetje Boeing Defense, Space & Security iz potniškega letala Boeing 737-800ERX (trup), z njim pa so želeli nadomestiti turbopropelerska mornariška letala Lockheed P-3 orion. Patruljno letalo P-8 poseidon je lahko oboroženo s protiladijskimi raketami, manevrirnimi raketami, torpedi, globinskimi bombami in morskimi minami.

Podrobneje smo o mornariškem patruljnem letalu Boeing P-8 poseidon pisali v Reviji Obramba, december 2008, del članka pa objavljamo v nadaljevanju.

Boeing P-8A Poseidon

Boeingovo novo večnamensko mornariško letalo izhaja iz »militarizirane« in delno modificirane različice civilnega letala 737-800 s povečanim doletom (ERX), pri čemer sta bila združena trup modela 737-800 in krili modela 737-900. Konici slednjih sta na prvi pogled prepoznavni tudi po posebnih zavihkih (winglet/wingtip), katerih vloga je predvsem, da s spremembo pretoka zraka v bližini konice krila zmanjšajo inducirani upor in s tem izboljšajo učinkovitost letala. V zadnji del trupa tedaj še pogojno »novega« vojaškega modela 737 so Boeingovi strokovnjaki dodali jašek za različna orožja, za uporabo orožij pa so tudi krila dobila ustrezne nosilce. Lockheed Martin je v svojem predlogu za novo večnamensko mornariško letalo ostal precej bolj konzervativen in je dejansko izhajal iz radikalne, predvsem tehnološke (informacijsko – komunikacijske ter podatkovne in senzorske) posodobitve obstoječih P-3 orionov, rešitev pa je za delovne potrebe dobila oznako orion 21.

V Lockheed Martinu so naslednika P-3, letalo orion 21 opremili z okoli 60 odstotkov zmogljivejšimi motorji Pratt & Whitney Canada PW150 (okoli 7000 KM) v kombinaciji z novimi osemkrakimi propelerji Hamilton Sundstrand NP 2000. Samemu letalu so podaljšali krila, delo posadke pa naj bi olajšala uporaba t. i. sodobnih steklenih prikazovalnikov v kokpitu. Lockheed Martinov predlog je sicer v primerjavi z Boeingovim vsaj na papirju imel manjšo porabo goriva, vendar nižjo najvišjo hitrost in višino letenja, ob tem pa ni možno spregledati niti dejstva, da se je Lockheed Martin odločil letalo opremiti s štirimi propelerskimi motorji, katerih vzdrževanje je v primerjavi z Boeingovima dvema resda turboventilatorskima motorjema, v končnem računu pomenilo višje stroške glede logistike in vzdrževanja.

Krstni polet P-8 se je zgodil 25. aprila 2009, pilotirala pa sta ga Norm Howell in Doug Benjamin. Drugi in tretji P-8 sta vzletela avgusta 2010. Ameriško obrambno ministrstvo je 11. avgusta 2010 odobrilo proizvodnjo P-8. ZDA načrtujejo nakup 122 letal P-8 poseidon, v avgustu 2015 pa so imeli v svoji oborožitvi že 28 letal. Indijska mornarica že uporablja 8 poseidonov (še vsaj 4 pričakujejo), Avstralske kraljeve letalske sile (RAAF) pa imajo naročenih 8 letal P-8.

Pripravila: A. Knific, Drago Dakič Prelc, Foto: Boeing, US Navy

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki