Ameriške letalske sile začele s skupnimi manevri lovcev F-22 in F-35

by Urednik

INTEGRACIJA LETAL F-35 IN F-22 V SKUPNE TAKTIKE BOJEVANJA

Ameriške letalske sile (US Air Forces) so začele s skupnim usposabljanjem pilotov nevidnih bojnih letal F-22 raptor in F-35 Lightning II, saj želijo izboljšati taktično sodelovanje med dvema naprednima lovcema 5. generacije.

Tako so štiri lovce Lockheed Martin F-22 raptor (roparica), ki pripadajo 194. lovski eskadrilji iz letalske baze Langley v Virginiji, so premestili v letalsko bazo Eglin na Floridi, kjer bodo izvajali skupne zračne manevre z lovci F-35 Lightning II (strela II) iz 58. lovske eskadrilje.

V napadalnih zračnih manevrih OCA (offensive counter air), obrambnih zračnih manevrih DCA (defensive counter air) in pri manevrih prestrezanja so začeli preizkušati možnosti skupnega delovanja dveh najnovejših  tipov bojnih letal s slabšo radarsko zaznavnostjo  v floti Ameriških letalskih sil– F-22 in F-35.

Vojaške letalske vaje so začeli s simulacijami osnovnih zračnih spopadov in napadov na kopenske cilje, v nadaljevanju pa želijo preizkusiti tudi bolj specifične naloge in obrambne manevre, je dejal pilot lovca F-22 Steven Frodsham iz 149. lovske eskadrilje.

Zmožnosti pete generacije bojnih letala so Ameriške letalske sile lahko prvič preizkusile letos v napadih na kopenske cilje militantne skupine Islamska država v Iraku in Siriji, kjer so lovci F-22 doživeli uspešen ognjeni krst in potrdili pomembno vlogo prikritih tehnologij.

Že v začetku tega leta je poveljnik USAF-a Michael Hostage dejal, da lovce F-35 potrebujejo, da bodo korak pred nasprotnikom, vendar da bo moral imeti podporo letal F-22. Meni namreč, da letala F-35 niso razvita za to, da bodo superiorna v zraku, zaradi česar ob njih potrebujejo lovce F-22.

Pripravil: A. Knific, foto: USAF

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

VIDEO: Nevidna lovca F-22 in F-35

Povezani članki