Ameriške vojaške ladje v Črnem morju med olimpijskimi igrami v Sočiju

by Urednik

ZDA pripravljene na vojaško pomoč Rusiji med zimskimi olimpijskimi igrami 2014

Ameriška mornarica bo v času letošnjih zimskih olimpijskih iger imela svoje ladje nameščene v bližini črnomorskega letovišča Soči in bo na voljo za posredovanje, če jih bodo ruske oblasti pozvale.

Zaskrbljenost zaradi varnostnih groženj v času olimpijskih iger v Sočiju se je povečala tako zaradi bombnih napadov v Volgogradu, kot tudi zaradi zadnjih videoposnetkov na youtube-u, v katerih so islamske militantne skupine prevzele odgovornost za bombne napade in grozijo z novimi.

 ZDA so se zato odločile, da bodo Rusiji ponudile pomoč in bodo v Črno morje napotile dve vojaški ladji, v pripravljenosti pa bodo tudi letalske sile v letalski bazi Ramstein v Nemčiji (tudi s transportnimi letali C-17 za evakuacijo ameriških športnikov). Prav tako ima Ameriška vojska v bližini Stuttgarta nameščene enote za posebne operacije, v Španiji pa marince.

ZDA so ponudile tako ponudile polno podporo in pomoč ruski vladi pri zagotavljanju varnosti v času pred in med zimskimi olimpijskimi igrami.

“Letalska in mornariška sredstva, točneje dve ameriški vojaški ladji, bosta na voljo v Črnem morju v podporo za primer izrednih razmer in se jih lahko uporabi – seveda v posvetovanju z rusko vlado,” je dejal ameriški admiral John Kirby. Ob tem je dodal, da imajo ZDA že pripravljene načrte za morebitno evakuacijo svojih državljanov, kot tudi posredovanje in podporo Ruski vojski.

Ameriška mornarica pa ne želi izdati imen obeh ladij, ki bosta v Črnem morju. Ameriške vojaške ladje občasno na obisk ali pomoč povabijo države v tej regiji, kot so Ukrajina, Romunija in Gruzija. Vendar pa ima Ameriška mornarica težave ob prehodu turške ožine Bospor, ki je približno 30 km dolga in na najožjem delu le 660 m široka. Ta deli tako turško glavno mesto Istanbul, kot tudi evropski del Turčije od azijskega in povezuje Marmarsko morje s Črnim morjem.

Ameriška ladja USS Mount Whitney v Črnem morju

Turčija je namreč s konvencijo 1936 omejila število in tonažo tujih vojaških ladij, ki plujejo skozi turško ožino. Vojaške ladje, ki presegajo skupno težo 30.000 ton namreč ne smejo zapluti vanjo, kar onemogoča dostop ameriškim letalonosilkam in amfibijskim ladjam dostop do Črnega morja. Konvencija tudi zapoveduje, da lahko tuje vojaške ladje ostanejo v Črnem morju le 21 dni. Zato obstaja velika verjetnost, da bodo ZDA v Črno morje poslala dva para vojaških ladij, saj olimpijske igre v Sočiju trajajo od 7. do 23. februarja 2014 (17 dni), nekateri ameriški športniki (224) pa bodo v Rusijo prispeli že kak teden prej in tudi odšli kak dan po koncu.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že napovedal, da bo poleg Ruske vojske za varnost med zimskimi olimpijskimi igrami v Sočiju skrbelo 40.000 pripadnikov policija in posebne policijskih enot.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Sorodne novice:

Povezani članki