Ameriški black hawk (zasilno) pristal med talibani

by Urednik

TALIBANI TRDIJO, DA SO POBILI CELOTNO POSADKO HELIKOPTERJA

Zaradi tehnične okvare je moral v zgodnjem torkovem jutru (1. avgust 2017) v vzhodnem Afganistanu zasilno pristati helikopter UH-60 black hawk Ameriške kopenske vojske, Talibani pa poročajo, da so ob pristanku ubili vso posadko helikopterja.

Iz zveze Nato poročajo le o trdem pristanku ameriškega helikopterja blach hawk v okrožju Achin v vzhodni provinci Nangarhar, kjer ameriški vojaki pomagajo lokalnim silam v boju proti terorističnim skupinam. Helikoptersko posadko so po trdem pristanku na varno prepeljale reševalne posadke, dva vojaka pa so premestili v bolnišnico zaradi lažjih poškodb, so še zapisali v poročilu.

Na drugi strani pa talibanski ekstremisti, znani po pretiravanju o njihovih uspehih in številu žrtev, v  svoji izjavi trdijo, da so ob pristajanju streljali na helikopter, preprečili ofenzivno akcijo in ubil vse na krovu.

Talibani so v več kot desetletnih spopadih z zahodnimi silami nič-kolikokrat prevzeli odgovornost za incidente, za katere predstavniki zveze Nato pravijo, da se sploh niso nikoli zgodili ali niso bili posledica konflikta (kot vzrok navajajo tehnične okvare, napake pilotov,…).

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

 

Povezani članki