Ameriški F/A-18 sestrelil sirskega lovca Su-22

by Urednik

AMERIŠKI LOVCI PRVIČ PO ZALIVSKI VOJNI SESTRELILI SOVRAŽNIKOVO LETALO

Ameriški mornariški lovec F/A -18E super hornet je južno od Tabqaha sestrelil letalo Suhoj Su-22 iz vrst Sirskih letalskih sil, ki naj bi bombardiralo položaje sirskih demokratičnih sil, ki so del ameriške “protiteroristične koalicije”, poročajo ZDA.

Sirsko obrambno ministrstvo je na drugi strani sporočilo, da je lovsko-bombniško letalo Su-22 bombardiralo položaje Islamske države (ISIS, Daesh) v bližini mesta Raka. Ob tem so dodali, da imajo ameriške koalicijske sile “namen ustavitvi Sirsko vojsko in njene zaveznike v boju proti terorizmu, potem ko so Sirska vojska in zavezniki naredili velik napredek”.

Ameriška vojska je sporočila: “Ob 18:43 uri (v nedeljo, 18. junija 2017) je letalo sirskega režima Su-22 bombardiralo položaje sirskih demokratičnih sil južno od Tabqaha in v skladu s pravili delovanja ter kolektivne samoobrambe koalicije sil, je lovec F/A -18E super hornet takoj sestrelil sirskega Su-22.”

Ameriško lovsko letalo je tako prvič po Zalivski vojni (1991) bilo udeleženo v zračnem spopadu (air-to-air) in sestrelilo sovražno letalo – takrat sta v kratek spopadu lovca F/A-18 sestrelila dva iraška lovca Mig-21.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki