Ameriški lovci bodo varovali Baltski zračni prostor

by Urednik

BALTSKE DRŽAVE PLAČAJO LETNO 4 MILIJONE USD ZA VARNOST NA NEBU – KOLIKO PLAČA SLOVENIJA?

Ameriške letalske sile (US Air Force) bodo z lovci F-15C eagle od januarja 2014 nadzorovale zračni prostor nad baltskimi državami, je sporočilo Litovsko obrambno ministrstvo.

Štirje ameriški lovci F – 15C eagle bodo štiri mesece nameščeni v litovski letalski bazi Zokniai, v bližini mesta Šiauliai. Ameriški lovci bodo zamenjali sedanje belgijske lovce F – 16AM na podlagi rotacije, ki jo članice pakta Nato izvajajo vsake 3-4 mesece.

Pri zaščiti zračnega prostora nad Latvijo, Litvo in ​​Estonijo sodelujejo države iz zveze Nato že vse od  leta 2004, ko so se nekdanje republike Sovjetske zveze pridružile Natu. Vse tri države nimajo primernih lastnih letalskih sil za zagotavljanje varnosti in zaščite nacionalnega zračnega prostora.

Zato se pri zaščiti baltskega neba izmenjujejo letalske sile 14-ih držav pakta Nato – Belgija (F-16AM), Danska (F-16AM), Nizozemska (F-16AM), ZDA (F-15C), Nemčija (F-4F in Eurofighter typhoon), Norveška (F-16AM), Češka (JAS-39C gripen), Turčija (F-16C), Španija (mirage F1M), Francija (mirage-2000C, F1M), Portugalska (F-16AM), Romunija (MiG-21), Velika Britanija (tornado F.3) in Poljska (MiG-29A).

Zaščita običajno obsega namestitev štirih bojnih letal v litovski letalski bazi Zokniai in med 50-100 vojakov za podporo. Vse tri baltske države menda plačajo približno 4 milijone dolarjev na leto za kritje stroškov nadzora.

Podobno za zaščito slovenskega zračnega prostora že vse od leta 2007 skrbijo Natova (italijanska) prestezniška letala F-16 in eurofighter, ki so v nenehni pripravljenosti na letališčih Cervia oziroma Grosseto v Italiji. Za varovanje slovenskega zračnega prostora pa se zanima tudi Madžarska, ki želi to nalogo opravljati po letu 2015 z letali JAS-39 gripen.

Zanimivo je tudi, da se je pred časom (2010) omenjalo, ko je Hrvaška Sloveniji ponujala usluge svojih letalskih sil (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana), da Slovenija za varovanje zračnega prostora letno nameni 40 milijonov evrov (55 miljonov USD). Vendar pa je bila ta številka s strani hrvaških medijev močno pretirana, še posebej napram 4-im milijonom, kolikor plačajo Latvija, Litva in ​​Estonija za 4 lovce in nad 50 članov podpore. Po nam znanih podatkih pa Slovenija Italiji ne plača ničesar oz. se storitev kompenzira na drugih področjih. Podobo sedaj Hrvaška ponuja zaščito zračnega prostora tudi drugim državam bivše Jugoslavije, več o tem pa si preberite v zapisu Črnogorski zračni prostor bodo varovali hrvaški lovci.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Belgijski lovci F-16AM na baltskem nebu

Povezani članki