Ameriški marinci bi radi imeli letalo An-2 …

by Urednik

… ZA SPOZNAVANJE NASPROTNIKOVIH ZMOGLJIVOSTI IN TAKTIK

Korpus mornariške pehote ZDA (marinci) razmišljajo o nakupu arhaičnega sovjetskega dvokrilega transportnega letala Antonov An-2 annushka (NATO: colt), ki bi služili za prikaz taktičnih zmogljivosti teh letal v oborožitvi sovražnika.

Novica o zanimanju Američanov za ta letala prihaja le nekaj tednov za tem, ko je Azerbajdžan razkril, da načrtujejo svoja (upokojena) letala An-2 preurediti v izvidniško-bojna brezpilotna letala.

Ameriško obrambno ministrstvo je v novembru že razposlalo povpraševanje za propelerska letala An-2 in helikopterje Mi-24 HIND ali Mi-17 HIP, ki bi jih radi kupili za Enoto za oborožitev in taktiko letalstva korpusa mornariške pehote 1 (MAWTS-1), ki ima svoje domovanje v Yumi v Arizoni. S starimi sovjetskimi letalniki bi namreč radi seznanili inštruktorje z značilnostmi letenja, zmogljivostmi in omejitvami nasprotnikovih helikopterjev ter propelerskih letal.

Letala An-2, ki ga v nekaterih vzhodnih držav vojske še vedno uporabljajo za transport in dvig padalcev, je arhaično letalo, ki so ga v Sovjetski zvezi razvili po 2. svetovni vojni za potrebe kmetijske revolucije. Kmalu so razvili še vrsto drugih različic, tudi za vojaške namene. Skupaj so pri Antonovu izdelali več kot 18.000 letal An-2, po licenci pa še nekaj tisoč na Kitajskem kot letalo Shijiazhuang Y-5. Letalo je služilo, tako v civilnem kot vojaškem letalstvu, v več kot 100 državah po celem svetu – v vzhodni, srednji in jugovzhodni Evropi, Aziji, na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Srednji Ameriki – državah, ki so bile tako ali drugače povezane s Sovjetsko zvezo.

O Azerbajdžanskih načrtih za preureditev letal An-2 smo pisali v članku Azerbajdžanska vojska sovjetske dvokrilce An-2 spremenila v brezpilotna letala.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki