Ameriški marinci bodo dobili še 29 helikopterjev AH-1Z viper

by Urednik

DODATNI JURIŠNI HELIKOPTERJI ZA AMERIŠKE MARINCE

Korpus mornariške pehote ZDA (marinci) so se odločili za naročilo dodatnih 29 bojnih helikopterjev Bell AH-1Z viper, zanje pa bodo namenili okoli 510 milijona dolarjev.

Nove jurišne helikopterje Bell AH-1Z viper bodo sestavljali v Fort Worthu v Teksasu, marincem pa bodo dobavljeni do februarja 2021. Ameriško obrambno ministrstvo je ob tem sporočilo, da v prihodnjih mesecih načrtujejo še eno podobno naročilo teh helikopterjev.

Korpus mornariške pehote ZDA ima v svoji floti že okoli 70 novejših bojnih helikopterjev AH-1Z viper (uporabljajo jih od leta 2010), ob tem pa tudi še 105 starejših različic AH-1W super cobra. Poleg ZDA imajo v svoji oborožitvi helikopterje viper še Pakistan (15), zanje pa se zanima tudi Romunija (25).

AH-1Z viper, imenovani tudi “zulu cobra“, je jurišni helikopter z dvojnim motorjem, ki so ga pri ameriškem Bellu razvili na osnovi AH-1W super cobra. Helikopter je opremljen s štirikrakim glavnim rotorjem (prvotne cobre so imele dvokrakega) iz kompozitnih materialov, bistveni del tega zelo zmogljivega jurišnega helikopterja pa je sodoben opazovalno-namerilni sistem. Helikopter so opremili z bočnima krilnima nosilcema za oborožitev, na koncih krilnih nosilcev pa sta pritrjeni raketi zrak-zrak kratkega dosega sidewinder. Na vsako od teh podkrilnih obesnih točk lahko pritrdijo tudi lanserje nevodenih raket 70 mm hydra 70 ali raket protioklepne rakete AGM-114 hellfire ali TOW, pa tudi natančne rakete zrak-zemlja maverick in pa top 30 mm s 750 naboji v bobnastih okvirjih.

Pripravil: A. Knific, foto: USMC

 

Povezani članki