Ameriški marinci zahtevajo 50.000 pušk M27 za zamenjavo karabink M4

by Urednik

MARINCI IZREDNO ZADOVOLJNI Z NOVIMI AVTOMATSKIMI PUŠKAMI M27

Korpus mornariške pehote ZDA (USMC) zahteva nakup dodatnih 50.000 avtomatskih pušk M27 za zamenjavo karabink M4, ki jih trenutno uporabljajo pehota in druge enote ameriških marincev.

Marinci bi radi naročilo 50.000 avtomatskih pušk dodali 11.000 že naročenim M27 IAR (Infantry Automatic Rifles), ki bodo zamenjale večino avtomatskih pušk M249 SAW (Squad Automatic Weapons),  slednje pa naj bi dali v rezervo.

Poveljnik Korpusa mornariške pehote ZDA, general Robert Neller, je že v aprilu pohvalil puško M27 in dejal, da razmišlja o tem, da bi bojne enote marincev oborožili z njimi in tako nadomestili sedanjo jurišno puško  M4, ki je karabinska različica puške M16, ameriški vojaki pa jo v številnih različicah uporabljajo že skorajda 60 let.

“Vse, kar sem videl, kaže na to, da so puške M27, ki jih že nekaj časa uporabljamo, najbolj zanesljivo, trajno in natančno orožje v naših strelskih enotah,” je dejal Neller.

M27 so razvili iz avtomatske puške Heckler & Koch HK416,  ima pa  težjo in daljšo cev kot M4 in je zmožna popolnoma avtomatskega ognja iz standardnih okvirjev za 30 nabojev. Puška ima tudi podstavni nožici, prednji ročaj in Trijiconovo namerilno optično napravo squa day optic kot del standardne opreme. Orožje sicer nima enake stopnje omejevalnega ognja kot težji puškomitraljez M249 (z nabojnikom v pasu), toda marinci menijo, da bo novo orožje natančnejše in lažje prenosljivo. Puško M27 uporabljajo v Afganistanu in je dobila zelo pozitivne ocene uporabnikov prav glede natančnosti, zanesljivosti ni prenosljivosti.

Pripravil: A. Knific, foto: Dvidshub

 

 

Povezani članki