Ameriški pilot: Kitajski lovec J-31 bi se lahko kosal z F-35

by Urednik

ODZIVI NA NOVE FOTOGRAFIJE KITAJSKEGA LOVCA F-35

Potem ko bo Kitajska prihodnji teden na 10. Kitajski mednarodni razstavi letalskih in vesoljskih tehnologij (11. – 16. november 2014) prvič javnosti predstavila tudi novega radarsko slabo zaznavnega lovca Shenyang J-31, so že posneli prve fotografije letala na letališču Zhuhaiju.

Vsekakor zahodne vojaške analitike močno zanimajo sposobnosti novega kitajskega lovca J-31, ki spada v 5. generacijo bojnih letal, zato ne čudi, da ameriški analitiki in piloti trdijo, da se bo letalo lahko kosalo z lovcema F-22 in F-35. Ta mnenja o zmožnostih lovca J-31 pa v veliki meri temeljijo na uspešnem kitajskem industrijskem vohunjenju, tudi načrtov lovcev f-22 in F-35.

Vtise, ki so jih Američani dobili o novem kitajskem “nevidnem” lovcu Shenyang J-31 je za USNI News zbral novinar Dave Majumdar.

“Mislim, da se bo lahko kosal z našimi lovci pete generacije – kot bi se moral, saj je industrijsko vohunjenje živo in temeljito,” je dejal neimenovani ameriški vojaški pilot ZDA, ki je že pilotiral lovca F-35.

Kitajski hekerji so znane po pogostem in zelo uspešnem pridobivanju občutljivih informacij o ameriških obrambnih projektih. Tako je bil julija 2014 v Kanadi aretiran kitajski podjetnik na zahtevo FBI, potem ko je domnevno ukradel podatke za 32 vojaških projektov, vključno z F-35.

Prav ukradeni načrti in informacije o “nevidnem” lovcu F-35 naj bi bile vključene pri razvoju kitajskega lovca J-31. Na dan so prišle tudi informacije, da naj bi Kitajska tudi že načrtovala palubno različico lovca J-31 za pristajanje na letalonosilkah. Tako naj bi ZDA in Kitajska v zadnjih mesecih že začele tekmovati, kateri bo uspelo narediti boljšega palubnega lovca. Američanom je z letalom F-35C sicer 3. novembra 2014 že uspel prvi pristanek na letalonosilki, vendar tudi pri tem ni šlo brez zapletov.

Zahodni analitiki trdijo, da so kitajski znanstveniki pri razvoju J-31 v mnogočem kopirali ameriškega G-35, kar bi kljub morebitnih nekoliko slabših letalskih sposobnostih J-31 preprečilo ZDA, da si utrdi prevladujoč strateški položaj v Aziji in nad Pacifikom.

Nekdanji pilot Ameriških letalskih sil je celo dejal, da bi “nevidni” kitajski lovec Shenyang J-31 v zračnih bojih (dogfight) verjetno premagal ameriška letala četrte generacije F-15 in F/A-18 super hornet.

Lovec F-35 in J-31

Vendar pa piloti ob tem dodajajo, da tehnične karakteristike odločajo le o splošnih sposobnostih letala. Pri določanju končne uspešnosti letala pa igrajo pomembno vlogo predvsem spretnosti in usposabljanje pilotov, čeprav je osnova napredna tehnologija, manevrirne sposobnosti, oborožitev in oprema letala. V zračnih bojih so nepogrešljivi dobri sistemi za zgodnje opozarjanje, inteligenca in usposabljanje.

Kitajski nevidni lovec J-31 je približno iste velikosti kot F-35, vendar pa ima manjše motorje (vendar dva) in bolj sploščen trup, kar prinaša prednost v zračnih bojih. Zasnova J-31 pa ne omogoča tako velikih jaškov za orožje kot pri F-35, hkrati pa prinaša prednost pri manjši porabi goriva in višji hitrosti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

 

VIDEO: Priprave lovca J-31 na letalski salon Zhuhai 2014 (9. november 2014)

Povezani članki