Ameriški republikanci želijo poslati orožje v Ukrajino

by Urednik

ZDA SE BOJIJO, DA SE RUSIJA NI ZADOVOLJILA S KRIMOM

Ameriški republikanci so v kongresu pozvali Obamovo administracijo, da v Ukrajino pošlje osebno orožje in drugo vojaško opremo, skrbi pa jih predvsem koncentracija ruskih sil na vzhodni meji te države. Poleg dobave osebnega orožja predlagajo tudi, da bi ZDA lahko Ukrajinski vojski zagotavljale medicinsko oskrbo, radijska oprema in zaenkrat še neopredeljeno obrambno vojaško opremo.

Ob tem so ameriški republikanci poudarili, da ne podpirajo napotitve ameriških vojakov v Ukrajino, saj bi se lahko soočili z Rusko vojsko, ki je danes dokončno prevzela nadzor nad Krimskim polotokom, od koder se je Ukrajinska vojska umaknila oz. jo nadzirajo ruski vojaki.

Namestnik ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Tony Blinken je v intervjuju na CNN dejal, da Obamova administracija pregleda vsako zahtevo Ukrajina za pomoč. Na tekočem so tudi s poročanjem o razmerah s strani vrhovnega poveljnika zavezniških sil za Evropo generala Philipa Breedlova. Ta je v Washington včeraj poročal, da Rusija premika vse več vojakov na vzhodno mejo z Ukrajino, vrh zveze NATO pa je zaskrbljen zaradi razmer v moldavski separatistični regiji Pridnestrje, kjer so pokazali pripravljenost za izvedbo referenduma o priključitvi k Rusiji.

Bela hiša je v nedeljo opozorila, da se Ruska vojska krepi na meji z vzhodno Ukrajino in se pripravljajo na vdor. Vlada v Kijevu je ZDA opozorila, da možnost za vojno v Ukrajini še naprej raste po priključitvi Krima Rusiji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki