Ameriški State Department posvaril Američane pred potovanji v Ukrajino

by Urednik

ZAHOD PRIČAKUJE V JANUARJU RUSKI NAPAD NA UKRAJINO

Ameriško zunanje ministrstvo (State Department) je v izjavi 20. decembra zapisalo, da močno priporoča ameriškim državljanom, da ne potujejo v Ukrajino zaradi povečanih groženj s strani Rusije in virusa COVID-19.

»Ameriške državljani bi se morali zavedati poročil, da Rusija načrtuje pomembne vojaške akcije proti Ukrajini,« je dejal uradnik State Departmenta. »Ameriške državljane tudi opozarjamo, da so varnostne razmere, zlasti vzdolž ukrajinskih meja, na Krimu, ki ga je zasedla Rusija, in v vzhodni Ukrajini, ki jo nadzoruje Rusija, nepredvidljive in se lahko poslabšajo brez opozorila. «

State Department je sporočil, da bi se morali državljani ZDA, ki se odločijo potovati v Ukrajino, zavedati, da bi ruska vojaška akcija kjer koli v Ukrajini resno vplivala na zmožnosti ameriškega veleposlaništva za zagotavljanje konzularnih storitev, vključno s pomočjo ameriškim državljanom pri odhodu iz Ukrajine.

Zahodne obveščevalne službe in tudi Ukrajina menijo, da bi se lahko ruski napad ali invazija zgodila nekje v začetku leta 2022.

“Najverjetnejši čas za dosego pripravljenosti za napad bo konec januarja,” pravi ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov.

Ameriške obveščevalne službe menijo, da bi v napadu na Ukrajino lahko že januarja sodelovalo kar 175.000 ruskih vojakov, direktor Cie William Burns pa meni, da predsednik Putin “rusko vojsko in ruske varnostne službe razmešča na mesta, od koder bi lahko delovale na precej premeten način”.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki