Ameriški Tempus od RAF odkupil 6 transportnih letal Lockheed L-1011

by Urednik

AMERIŠKO ZASEBNO PODJETJE POVEČUJE SVOJO LETALSKO FLOTO

Podjetje Tempus Applied Solutions Holdings Inc (TAS) iz Williamsburga v Virginiji  je kupilo šest letal Lockheed L-1011, s katerimi je doslej letel britanski RAF (Kraljeve letalske sile).

Kot je ob kupčiji povedal  vodja TAS, so letala pred nakupim dobro pregledali in so v stanju, ki so bila skladna z njihovimi pričakovanju. Po njegovih besedah se bodo zdaj osredotočili na vojaške uporabnike, saj naj bi v ZDA in Natu obstajale kar precejšnje potrebe po zmogljivostih – letalih za oskrbovanj z gorivom v zraku.

Ameriško podjetje Tempus Applied Solutions Holdings se ukvarja predvsem z letali – vse od letal do helikopterjev, od letalskih opazovalnih misij do šolanja in trenaže letenja, z letalskimi operativnimi rešitvami, integracijo sistemov, letalskim inženiringom, podporo letalskih misij za različne naročnike po vsem svetu.

Štiri od omenjenih šestih L-1011 so uporabljali tako v RAF kot Nato za operacije prečrpavanja goriva v zraku, ostali dve letali pa sta prirejeni za transport potnikov in tovora. Letala so bila v operativni rabi 30 let, potem pa so jih v letu 2014 ”upokojili”, so pa še vedno v letečem stanju.

L-1011 ali ”tristar” je trimotorno širokotrupno letalo za srednje in dolge razdalje, razvijali so ga v ameriškem Lockheedu kot konkurenčno letalo Boeingovemu (štirimotornemu) B747 jumbo jetu in McDonnell Douglasovemu (trimotornemu) DC-10. Zaradi težav v razvoju motorja Rolls-Royce RB2011 je prišlo do zamud v razvoju. Kasneje se je Lockhheed zapletel še v podkupovalno afero na Japonskem, ki je spodnesla takratnega japonskega ministrskega predsednika (očitali so mu podkupnino v višini 5 milijonov dolarjev za japonski nakup L-1011). Skupaj so izdelali 249 letal (1972 – 1985) v več verzijah.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki