Argentina bo kupila kitajske stealth korvete type 056

by Urednik

ARGENTINA PRI NABAVI VOJAŠKE OPREME NAŠLA REŠITEV NA KITAJSKEM

Argentina in Kitajska sta v tem tednu podpisali sporazum za krepitev vojaškega sodelovanja, ki vključuje tudi gradnjo novih vojaških ladij za Argentinsko mornarico in proizvodnjo kitajskih osemkolesnih večnamenskih oklepnih vozil VN1 (ZBL09).

Argentinska predsednica Cristina Fernández de Kirchner se je med 3. in 5. februarjem 2015 mudila na obisku v Pekingu, kjer se je srečala s kitajskimi oblastmi. Čeprav je večina medijev poročala o tem, da je argentinska predsednica med obiskom z oponašanjem izgovorjave kitajščine in šaljivimi opazkami o Azijcih na twiterju užalila gostitelje, so dosegli tudi nekaj pomembnih dogovorov s Kitajci.

Dogovorili so se namreč o izboljšanju gospodarskega sodelovanja in medsebojne trgovine, ob tem pa tudi vojaško-tehničnega sodelovanja. Tako bodo Argentinci in Kitajci skupaj v Južni Ameriki proizvajali oklepna vozila VN1 8×8 (izvozna različica kitajskega modela ZBL09), Argentina pa bo od Kitajske kupila mobilne vojaške bolnišnice, ledolomilce in korvete razreda type 056 (3-5 ladij).

Ob koncu leta 2014 je argentinska vlada menda sprejela kitajsko ponudbo za nakup novih patruljnih čolnov razreda OPV. V zadnjih 10 letih so Argentinci sicer razmišljali o nakupu vojaških ladij iz Brazilije, Nemčije ali Španije, vendar naj bi jih Kitajci prepričali, da kupijo najsodobnejše kitajske korvete razreda type 056 (NATO: jiangdao, izvozna različica: P18N/T). Kitajci so od leta 2010 do sedaj zgradili že 24 ladij tega tipa (vse za Kitajsko mornarico), ki jih opisujejo kot radarsko slabo zaznavne priobalne vojaške ladje. Gradijo pa tudi že 4 korvete type 056B za potrebe Bangladeške mornarice, 2 P18N za potrebe Nigerijske mornarice za skupaj 82 milijonov USD in 2 P18T za potrebe Tajske mornarice. Po nekaterih podatkih, naj bi Argentina že naročila prvi dve kitajski korveti razreda type 056, ki naj bi se v Argentinski mornarici imenoval razred malvinas. Brazilski viri so zapisali, da bodo preostale (vsaj 3) ladje tega razreda zgradili v argentini, stroški ene korvete pa naj bi dosegli 50 milijonov dolarjev.

Kitajska korveta razreda type 056 (P18N) ima izpodriv 1.800 ton, meri v dolžino med 89 in 95 m, v širino 12 metrov in opremljena z dvema dizelskima motorjema, ki jo poženeta do največje hitrosti 28 vozlov. Oborožena je s topom kalibra 76mm, dvema topoma 30mm, osmimi protiladijskimi raketami in torpedi, na njej pa lahko pristane tudi helikopter.

Argentinska kopenska vojska že vse od sredine leta 2014 načrtuje nakupu kolesnih oklepnih vozil VN1 8×8, tudi v različicah s topom kalibra 105 mm in 120mm. Po nekaterih podatkih želi Argentina kupiti  oklepnikov tega tipa, prve dobave vojski pa bi se lahko začele že v letu 2017. Konec leta 2014 pa je Venezuelska vojska (marinci) že prejela prvo serijo kitajskih amfibijskih oklepnikov VN1 8×8.

Vsekakor ne preseneča, da se Argentina odloča za vojaško-tehnično sodelovaje, saj Velika Britanija blokira argentinske vojaške nabave (ne da dovoljenja za prodajo oborožitvenih sistemov, če ti vsebujejo britanske sisteme) zaradi spornih Falklandskih otokov. V zadnjem času smo veliko pisali o tem, da Britanci ne dovolijo prodaje lovcev JAS-39 gripen, tako da ne bo nič čudnega, če bodo Argentinske letalske sile v prihodnjih letih dobile kitajska bojna letala.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Vojne ladje in podmornice

Povezani članki