Argentina preučuje tudi južnokorejske lovce FA-50

by Urednik

ARGENTINSKI PILOTI PREIZKUSILI JUŽNOKOREJSKO LAHKO BOJNO LETALO

Argentinska vojska se zanima za nakup južnokorejskih lahkih bojnih letal FA-50 fighting eagle, ki bi zamenjali stare francoske mirage in hawke. Argentinci se zaradi spora z Veliko Britanijo zaradi Falklandskega otočja soočajo z embargom na britanske sestavne dele in so zato primorani iskati bojna letala na vzhodnih trgih.

Argentinske letalske sile (Fuerza Aérea Argentina) so vrgle oko še na eno letalo, ki ga kljub britanskemu embargu lahko kupijo. Kot potencialno novo letečo platformo je argentinska delegacija obiskala 16. lovski polk Južnokorejskih letalskih sil v letalski bazi Yecheon.

Ogledali so si lahka bojna letala FA-50 fighting eagle, preizkusili pa tudi trenažno različico TA-50 golden eagle. Ostalih podrobnosti proizvajalec Korean Aerospace Industries (KAI), ki je objavil novico, ni razkril.

Argentinske letalske sile nujno potrebuje nova bojna letala po upokojitvi flote lovcev Dassault mirage III in mirage V konec leta 2015 ter letošnji prizemljitvi flote letal Douglas A-4R fightinghawk. Zamenjavo za upokojena letala iščejo v izraelskih letalih IAI kfir, , kitajskih Chengdu FC-1 ali J-10, francoskih Dassault mirage F1, italijanskih Alenia M-346FT in čeških Aero L-159 ALCA. Za vsa ostala (zahodna) letala, za katere se je zanimala Argentina, je Velika Britanija že vnaprej napovedala prepoved prodaje, saj so vanje vgrajeni britanski sistemi. Argentinske letalske sile iščejo 10 do 12 novih ali rabljenih letal z verodostojnimi bojnimi sposobnostmi.

Pripravil: A. Knific, foto: Military forum

Sorodne novice:

Izraelski tango: Argentina išče novo bojno letalo

Argentina si na vsak način prizadeva najti zamenjavo za zastarela francoska bojna letala mirage III, vendar zamenjava ni najbolj posrečena. Nekateri se namreč ogrevajo za prav tako zastarele izraelske lovce kfir…

 

Argentina bo kupila kitajske lovce Chengdu FC-1 ali J-10

Argentinske letalske sile naj bi dobile 14 do 20 kitajskih lovskih letal Chengdu FC-1 ali Chengdu J-10, britanski politiki pa razočarani pozivajo k ukinitvi evropske pomoči Argentini.

Povezani članki