ARMADA 2015 – ruski oborožitveni forum in sejem

by Urednik

V RUSIJI NA OGLED POSTAVILI SODOBNE OBOROŽITVENE SISTEME

V Podmoskovju so 16. junija 2015 odprli sejem »Armada 2015«, ki je zamišljen kot široka platforma za razprave o načrtih razvoja ruske vojaške industrije in prikaz najsodobnejše vojaške tehnike.

Specifičnost te prireditve je vseobsežnost, kajti Armada 2015 združuje razstavo, profesionalno konkurenco in predstavitev tehnike. Vsebina je razdeljena na tri segmente: letalski del je predstavljen v Kubinki, medtem ko so programi kopenskih sil in mornarice razstavljeni na poligonu Alabino. Razstavljavci so prvič razdeljeni po zvrsteh vojske. Po besedah generalnega direktorja ruske državne vojaške korporacije Rostech Sergeja Chemezova odpira kombinacija razstave in demonstracije tehnike na poligonu povsem nove poslovne možnosti, med drugim tudi na področju sodelovanja s tujimi kupci, poroča Ruska Reč.

Državna korporacija Rostech  predstavlja tako proizvode ruske obrambne industrije, ki so že znani in uveljavljeni, pa tudi nekatere novosti. Posebno zanimanje javnosti in vojaških strokovnjakov so pritegnile nove pištole Kalašnikov PL-14, nova avtomatska puška Ak-12, helikopter za arktična področja Mi-8AMShTV-VA, brezpilotni letalnik korsar, nov uničevalec tankov sprut-SDM1, ipd. Prav tako bodo širši javnosti predstavili bojni helikopter Ka-52K, izdelan na osnovi helikopterja Ka-52 aligator.  Ena od novosti tega ruskega orožarskega foruma, ki jo še posebej težko pričakujejo, je ruski prenosni protiletalski raketni sistem »verba«. Po mnenju strokovnjakov naj bi šlo za enega najzmogljivejših tovrstnih (prenosnih raketnih) sistemov zračne obrambe nasploh.

Predstavljen je tudi protioklepni raketni sistem kornet-3M, nameščen na platformo kolesnika tiger in na platformo bojnega transportnega vozila BTR-80.

Pričakujejo obisk vojaških delegacij iz več kot 100 držav, ki jih zanimajo dosežki ruske oborožitvene industrije.

Pripravil: B. Knific, vir; Ruska Reč, foto: Military Forum

obisk letalskega salona MAKS 2015

Povezani članki