ARMADA 2016: Kaj ponuja in prodaja ruska oborožitvena industrija

by Urednik

NOVOSTI IZ KONCERNA KALAŠNIKOV

V ospredju Mednarodnega foruma Armada 2016, drugega po vrsti, je bil letos vsekakor ruski državni orožarski koncern Rosoboroneksport, ki je predstavil stotine vrst oborožitvenih sistemov in vojaške opreme, ki jih razvijajo in proizvajajo (ter izvažajo) ruski proizvajalci, razvojni inštituti ter univerze.

Koncern Kalašnikov je na forumu Armada 2016 predstavil vrsto modelov lahkega strelskega orožja, namenjenega Ruski vojski, Nacionalni gardi Zvezni službi varnosti. Ena od novosti je tudi novi puškomitraljez RPK-16, ki ga je moč uporabljati tudi kot ostrostrelno orožje.

Puškomitraljez RPK-16

Novi lahki puškomitraljez RPK-16 kalibra 5,45 m je dejansko temeljito posodobljena verzija sovjetskega mitraljeza RPK-74. Po besedah Andreja Kirisenka, svetovalca generalnega direktorja koncerna Kalašnikov, so orožje konstruirali pred 40 leti in je bilo učinkovito, vendar je imelo tudi vrsto pomanjkljivosti. Okvir je imel zgolj 40 nabojev, sam mitraljez pa je bil robusten in neprimeren pri izkrcevanju vojakov iz bojnih vozil pehote. Po drugi strani pa se je puškomitraljez izkazal kot zanesljivo orožje v vseh vremenskih razmerah. Zaradi tega so pri Kalašnikovu zgolj predelali stari model in ga prilagodili današnjim razmeram. Opremili so ga s piccatynijevimi letvami in tako nanje lahko pritrdijo vse vrste namerilnih naprav – od nočnih., termovizijskih in kolimatorskih do optičnih ostrostrelnih merkov.

Vojak lahko s tem orožjem strelja posamično in zadeva cilje s premerom 20 cm do razdalje 300 – 400 m (po taktično-tehničnih podatkih puškomitraljez uničuje nasprotnikovo živo silo na oddaljenosti do 800 m).

Puškomitraljez ima tudi novi,lažji bobnasti okvir za naboje, vanj jih gre kar 96. Poleg tega lahko puškomitraljez uporablja tudi „klasične okvirje“ avtomatske puške AK-74M, ki jih trenutno uporablja ruska vojska.

Ostrostrelna puška kord

Konstruktorji so predvideli tudi možnost menjave cevi, po kateri se RPK-16 lahko uporablja kot puškomitraljez (daljša cev – 1076 v bojnem položaju), prav tako pa tudi kot jurišno orožje specialnih enot (s krajšo cevjo – 836–896 mm v bojnem položaju). Ko cev po daljšem streljanju postane neuporabna, ni potrebno zamenjati celotnega orožja, pač pa samo cev želene/potrebne dolžine. Orožje s kompletno opremo tehta vsega 4,5 kg.

“RPK-16” smo prenovili na lastno pobudo, pravi svetovalec direktorja koncerna Kalašnikov. Dali ga bomo vojski v preizkus, potem pa ga dodelali skladno s pripombami in predlogi. Za orožje se zanima tudi vodstvo centra za specialne namene Zvezne službe varnosti in pa Nacionalne garde. Prav lahko bi se tudi zgodilo, da bo puškomitraljez RPK-16 zamenjal obstoječi puškomitraljez ruske vojske “pečeneg”.

Ostrostrelna puška “kalašnikov”

Ruski koncern Kalašnikov je na forumu Armada 2016 predstavil tudi dva modela polavtomatskih ostrostrelnih pušk, enega prilagojenega natovemu strelivu 7,62 x 54 mm, drugi pa ruskemu 7,62, x 51 mm.

Konstruktorji Kalašnikova bi z novi ostrostrelno puško zamenjali obstoječe znamenite ostrostrelke dragunov (proizvajalec Dragunov pa tako ali tako deluje v sklopu Kalašnikova).

Ostrostrelno puška dragunov je nastala pred pol stoletja in konstruktorji so v številnih posodobitvah izrabili praktično vse njene potenciale. Nova polavtomatska karabinka je preprostejša za uporabo in kompaktnejša. Kopišček se ne opira na cev, kar povečuje natančnost zadevanja, zložljivo kopito pa omogoča učinkovitejšo uporabo v boju, razlagajo pri Kalašnikovu.

Nova ostrostrelna puška Kalašnikova

Bistvena prednost nove ostrostrelke naj bi bila prav teža. Samo za primer: znana nemška avtomatska puška H&K tehta 7,5 kg, novi ruski model pa le 4,2 kg. Pri tem pa naj bi rusko orožje po natančnosti ne zaostajalo za nemškim. Nova ostrostrelka Kalašnikova je ergonomsko prilagojena za streljanje z levo in desno roko, na zgornjem delu ohišja pa je piccatynijeva letev za pritrditev vseh mogočih “dodatkov”. Učinkovit domet tega orožja je do 1000 m, v okvir pa gre 10, 15 ali 20 nabojev.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube, Military Forum

Revija OBRAMBA - Sodobne vojaške puške

Povezani članki