Avstralija prevzela prvo amfibijsko-desantno ladjo razreda canberra

by Urednik

HMAS CANBERRA JE NAJVEČJA LADJA V ZGODOVINI AVSTRALSKE MORNARICE

Podjetje BAE Systems Australia je 8. oktobra 2014 avstralski vladi uradno izročilo prvo amfibijsko-desantno vojaško ladjo HMAS Canberra razreda canberra. Nova nosilka helikopterjev (LHD landing helicopter dock) je trenutno še vedno v ladjedelnici Williamstown v Melbournu, Avstralska kraljeva mornarica pa jo bo prevzela na slovesnosti 28. novembra 2014. HMAS Canberra in HMAS Adelaide bosta največji vojaški ladji, ki sta bili kadarkoli v uporabi Avstralske kraljeve mornarice.

Avstralsko obrambno ministrstvo je leta 2007 na razpisu za dve novi amfibijsko-desantni ladji izbralo projekt “Buque de Proyección Estratégica” (kasneje preimenovali v razred Juan Carlos I), ki ga je ponudila španska ladjedelnica Navantia skupaj s podjetjem BAE Systems Australia, ki bo poskrbelo nadgradnjo ladje in opremo.

Avstralski ladji razreda canberra sta tako nastali na osnovi razreda Juan Carlos I. Ladjedelnica Navantia je obe ladji zgradila v pristanišču Ferrol v Španiji, nato pa ju prepeljela v Avstralijo, kjer bo za dokončanje poskrbel  BAE. Prva izmed para novih vojaških ladij Avstralske mornarice, imenovana HMAS Canberra, je pomorska testiranja zaključila konec avgusta 2014. Druga, ki so jo poimenovali HMAS Adelaide, je iz Španije prispela šele februarja 2014, začetek pomorskih testiranj načrtujejo spomladi 2015, mornarici pa bo predana v letu 2016.

Na nosilki helikopterjev razreda cambbera, ki naložena lahko tehta 27.500 ton in v dolžino meri 230 metrov, bo zaposlenih 358 mornarjev. Ladja lahko pluje s hitrostjo do okoli 20 vozlov (37 km/h) in ima avtonomijo plovbe 9.000 navtičnih milj pri hitrosti 15 vozlov. Na in pod palubo je prostora za 100-1600 vojakov, 4 desantne čolne LCM-1E, več kot 100 oklepnih vozil, 18 helikopterjev (verjetno 6 transportnih MRH-90 in 12 protipodmorniških S-70B sea hawk).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki