Avstralska jurišna puška F90 skladna z Nato standardom

by Urednik

NEMŠKA VOJSKA ŽE POKAZALA ZANIMANJE ZA AVSTRALSKO PUŠKO

Thales Australija je na nedavnem londonskem oborožitvenem sejmu DSEI predstavil novo različico jurišne (avtomatske) puške F90 v kalibru 5,56 mm. Izvirno puško F90 so v Avstralsko vojsko uvedli konec leta 2015, proizvajalec pa je od skupaj 30.000 naročenih dobavil že 15.000 pušk.

Orožje se je v uporabi v bojnih operacijah obneslo zelo dobro, zato so ga v izboljšani in prilagojeni (Nato standardu) obliki ponudili evropskim državam. Thales Australia je med drugim dobil zahtevo za informacijo o puško F90 tudi iz Nemčije (?!).

Gre za derivat Steyrjeve puške AUG (F88 austeyr – avstralska različica puške avstrijskega proizvajalca Steyr Mannlicher AG , ki jo je licenčno izdeloval Thales Australia) bull-pup zasnove. Zanimanja je kar precej, posebej zaradi dejstva, da puška ”sprejema” tudi standardne okvirje za puški M4 in M16.

Nova puška F90 MBR (modular bullpup rifle – modularna puška bull-pup zasnove) je prilagojena za uporabo standardnih nabojnikov za naboje, kakršne uporabljata tudi ameriški jurišni puški M4 in M16, okvir pa sprejme 30 nabojev 5,56 mm. V tem smislu so Avstralci dosegli precejšnjo povezljivost z Natovimi vojskami glede uporabe nabojev in okvirjev zanje. Povsem je tudi prilagodljiva za uporabo desnorokih in levorokih strelcev.

Puška ima tri (zamenljive) dolžine cevi:  14, 16 in 20 palcev, cevi pa so preprosto zamenljive, tako da se puško zlahka prilagodi namenu in uporabi. F90 je opremljena s tremi picatinnyjevimi letvami za pritrjevanje različne (namerilne in druge) opreme, na spodnjo stran pa je mogoče pritrditi bombomet. Največji doseg teta orožja je 600 m ob pritrditvi 20-palčne cevi in prednjega ročaja.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki