Belgija izbira novega lovca (za zamenjavo F-16)

by Urednik

SE BODO BELGIJCI ODLOČILI ZA AMERIŠKA ALI EVROPSKA VOJAŠKA LETALA?

Belgijske letalske sile (niz.: Luchtcomponent, fr.: Composante air) načrtujejo posodobitev svoje flote s 34-imi novimi bojnimi letali, kar naj bi predvidoma stalo okoli 16,4 milijarde dolarjev –skupaj s štiridesetletno rabo seveda.

Strošek življenjskega cikla (LLC) zajema predvidene izdatke v štiridesetih letih operativne rabe od uvedbe do odpisa letal v letu 2058. Cena celotnega življenjskega ciklusa znaša tretjino  nabavne cene letala. Kot so napovedali konec februarja 2016 v belgijskem obrambnem ministrstvu, bodo novo letalo izbrali med lovci Boing F/A-18E/F super hornet, Dassault rafale, Eurofighter typhoon, Lockheed Martin F-35 lightning II in Saab JAS-39 gripen zadnje generacije.

Belgijske letalske sile imajo v svoji oborožitvi že vse od leta 1979 ameriške lovce F-16 fighting falcon, ki so jih nadgradili (modernizirali) v različice AM in BM. Trenutno uporabljajo 54 letal, še 5 pa jih imajo v rezervi, v naslednjem desetletju pa jih želijo nadomestiti s sodobnejšimi letali.

Belgijski piloti so s šestimi enosedežnimi lovci Lockheed Martin F-16AM med oktobrom 2014 in julijem 2015 sodelovalo v vojaškem posredovanju proti Islamski državi v Iraku in Siriji, delovali pa so iz jordanske letalske baze Muwaffaq Salti.

Pripravil: B. Knific, foto: mil.be

Povezani članki