Belgija prizemljila floto lovcev F-16 zaradi težav z motorjem

by Urednik

TEŽAVE Z OŽIGOM ŠOB MOTORJA PRI BELGIJSKIH LOVCEV F-16

Belgijske letalske sile so se odločile prizemljiti svojo floto 43 lovskih letal F-16, po tem ko je imel en lovec F-16 sredi februarja takoj po vzletu iz letalske baze Florennes težave z motorjem (Pratt & Whitney F100-PW-200).

Preiskava je pokazala, da so enakim težavam verjetno izpostavljeni tudi drugi motorji belgijskih lovcev F-16, ki so jih zato prizemljili, da jih bodo lahko vse pregledali, je sporočilo belgijsko obrambno ministrstvo in dodalo, da je bila odločitev sprejeta v sodelovanju s proizvajalci motorjev in letal.

Belgijski Direktorat za obrambno letalsko varnost je v preiskavi ugotovil, da je pri lovcu F-16 prišlo do ožiga šob, pri katerem zlom materiala povzroči, da se zaradi visoke temperature številni deli stopijo in lahko postanejo ohlapni. Med preiskavo motorja so preiskovalci opazili tudi težavo s tečaji. Natančen pregled celotne flote je pokazal, da ima znatno število motorjev podobne pojave.

Proizvajalec motorjev Pratt & Whitney, proizvajalec letal Lockheed Martin in Ameriške letalske sile so na podlagi teh informacij svetovali, da je treba takoj izpeljati korektivne ukrepe za te motorje.

Belgijsko Ministrstvo za obrambo je sporočilo, da je bil čas popravila ocenjen na pet delovnih dni na motor, vendar je opozorilo, da trenutno na trgu primanjkuje rezervnih delov.

Trenutno potekajo preiskave, s katerimi se ugotavlja, ali bodo morale tudi druge države, ki uporabljajo F-16 enakih serij kot Belgija, zaradi iste težave prizemljiti svoje lovce. Poleg Belgije so med drugimi evropskimi operaterji F-16 še Nizozemska, Danska in Norveška.

Belgija je sicer naročila 34 lovcev 5. generacije F-35A. Prva štiri letala bodo za potrebe šolanja (v ZDA) prevzeli leta 2023, prvo letalo pa bo v Belgijo prispelo leta 2025.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki